Bošnjak: Spajić i PES politizuju obrazovni sistem

post-img Branka Bošnjak – Foto: RTCG
autor-img 24KROZ7 22.08.2024. 15:56

Potpredsjednica Pokreta za Promjene (PzP), Branka Bošnjak, uputila je jasan apel premijeru Milojku Spajiću i predstavnicima Pokreta Evropa sad (PES) da se suzdrže od instrumentalizacije sistema obrazovanja u dnevno-političke svrhe. Bošnjak je naglasila kako je obrazovanje ključni resor koji, ako želimo napredak, ne smije postati teren za politička prepucavanja.

Bošnjak je posebno istakla neistinitost tvrdnji da početak školske godine zavisi od usvajanja zakona o izmjenama i dopunama opšteg zakona o obrazovanju, koji je, prema njenim riječima, predložen i izglasan na brzinu, tokom vanredne sjednice u sred avgusta, svega nekoliko dana pred početak školske godine.

– Problematičnija je činjenica da su, iako radna grupa studiozno radi na izmjenama ovog zakona, poslanici požurili s usvajanjem izmjena koje ni sami ne smatraju potpuno adekvatnim – dodala je Bošnjak.

Posebno je naglasila da je predsjednik države Jakov Milatović, sa pravom vratio zakon na dodatno razmatranje, zbog sumnje u adekvatnost ponuđenih rješenja, koja previše podsjećaju na prethodni zakon koji je ministru davao gotovo sultanska ovlašćenja u biranju čelnika obrazovnih ustanova.

– Nijesu svi ministri isti, i sjutra može doći novi ministar koji će itekako zloupotrijebiti tu poziciju, čime ćemo ponovo dobiti partijske vojnike na tim pozicijama – upozorila je Bošnjak.

Zaključujući, Bošnjak je apelovala da se pitanje prijema nastavnog kadra i dalje propisuje na način koji osigurava da šansa bude data najboljima, a ne politički najpodobnijima.

– Treba da radimo na rješenjima koja politiku istjeruju iz školskih klupa, a ne da dajemo dodatne šanse za politizaciju, posebno ne iz ureda premijera – poručila je Bošnjak.

Rasprava (1)
r
raič
23.08.2024.

Branka koja je predložila zakon da ministar bira direktore škola (slučaj ministrke Bratić) i razriješi 250 direktora je promijenila mišljenje i kritikuje sadašnju namjeru da se uradi isto što je ona tada predložila. Ovo je ludilo, a ovakva lagarija je tipična za Branku!!!!

Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku