Camaj: Preispitati odnos parlamentarne većine, nakon Čarapićeve uzdržanosti

post-img Foto: Nikola Camaj; Rugga press
autor-img 24KROZ7 18.04.2024. 09:04

Nakon nedavnog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, crnogorski poslanici su pod lupom zbog različitih stavova o prijemu Kosova u ovu prestižnu organizaciju. Ovo pitanje je postalo predmet javne rasprave nakon što je poslanik Pokreta Evropa sad, Vasilije Čarapić, odlučio da bude uzdržan tokom glasanja, iznenadivši tako javnost i članove koalicije, prenosi TV E.

Televizija E je pokušala stupiti u kontakt s Čarapićem kako bi dobila njegovo objašnjenje, ali nije bilo odgovora na pozive. Stoga su mu upućena sljedeća pitanja putem poruka:

– Zašto ste bili uzdržani prilikom glasanja za članstvo Kosova u Savjetu Evrope?
– Da li smatrate da je vaša uzdržanost kršenje koalicionog sporazuma, s obzirom na nezadovoljstvo vaših koalicionih partnera iz albanskih partija?
– Da li vaša uzdržanost predstavlja promjenu u vanjskoj politici Crne Gore?

Međutim, Čarapić nije odgovorio na ova pitanja, dok je poslanik Albanskog foruma, Nikola Camaj, jasno izrazio svoje stavove. Camaj najavljuje temeljno preispitivanje odnosa unutar parlamentarne većine.

– Mi smo spremni ispoštovati sve što je dogovoreno, bez obzira na to da li je to napisano ili ne. Nećemo dopustiti da budemo prevareni. Još uvijek se nalazim u Strasbourgu i nisam imao priliku razgovarati s Čarapićem kako bismo razumjeli razloge za promjenu njegovog stava. Tražimo da objasni šta se u međuvremenu desilo- saopštio je Camaj.

On je svjestan mogućih političkih pritisaka i aktivnosti, ali naglašava da se državna politika ne smije dovoditi u pitanje.

– Svi mi imamo odgovornost prema potpisanom sporazumu. Razumijem stavove Maje Vukićević zbog njenih prethodnih izjava, ali ovdje je situacija drugačija. Ne mogu razumjeti takav stav i pristup važnom vanjskopolitičkom pitanju Crne Gore – istakao je Camaj.

Potpisani sporazum jasno definiše spoljnopolitičku orijentaciju Vlade, uključujući članstvo u NATO-u, punu posvećenost EU integracijama, i razvijanje prijateljskih odnosa sa susjednim državama.

Vlada se, međutim, još nije oglasila povodom stavova njihovog partijskog kolege, a ni Ministarstvo evropskih poslova nije dalo zvaničan komentar.

Ministarka Maida Gorčević je ranije izjavila da će Crna Gora podržati prijem Kosova u Savjet Evrope kada o tome odluči Komitet ministara te organizacije. Premijer Spajić je potvrdio da će zvaničan stav biti poznat tokom plenarne sjednice u aprilu.

Nikola Camaj najavljuje da će naredne sedmice inicirati razgovor sa koalicionim partnerima kako bi se objasnio Čarapićev potez i ističe da se mora poštovati potpisani sporazum.

– Ko god nije spreman to poštovati, ne može računati na podršku Albanskog foruma- zaključio je Camaj.

Izvor TV E

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku