Čarapić uzdržan za prijem Kosova u Savjet Evrope

post-img Vasilije Čarapić, Foto: MINA
D.V. 16.04.2024. 20:40

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je danas, većinom glasova, Nacrt mišljenja o prijemu Kosova u Savjet Evrope.

Za je glasao 131 član PSSE, protiv 29, a uzdržano je bilo 11 od ukupno 171 prisutnog.

Delegacija Crne Gore u PSSE različito je glasala o Nacrtu mišljenja o prijem Kosova u Savjet Evrope.

Šefica Delegacije Crne Gore u PSSE Maja Vukićević (Demokratska narodna partija) glasala je protiv, kako je i najavila u svom izlaganju.

Član Delegacije Boris Mugoša (Socijaldemokrate) glasao je za, dok je uzdržan bio Vasilije Čarapić (Pokret Evropa sad), saznaju Vijesti.

Čarapić je prethodno na Političkom komitetu PSSE podržao amandman sedam predstavnika Italije i jednog člana delegacije Mađarske koji podrazumijeva prvo ispunjenje uslova oko zajednice srpskih opština, pa tek nakon toga prijem Kosova u Savjet Evrope. Taj amandman, međutim, nije usvojen.

Ukupno je bilo 15 amandmana na Nacrt mišljenja izvjestiteljke SE za Kosovo Dore Bakojanis, od kojih su samo tri usvojena.

Nije usvojen nijedan od deset predloženih amandmana predstavnika Srbije, njima se pored ostalog traži odlaganje odluke o zahtjevu Prištine za članstvo kao i da formiranje zajednice srpskih opština bude pretpristupni uslov.

To je obaveza Vlade Kosova koja proizilazi na osnovu sporazuma iz Brisela i Ohrida, koji su usaglašeni između Kosova i Srbije, uz podršku EU.

Izvor: Vijesti

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku