CDT: Glasajte slobodno

post-img Izvor: CDT
autor-img 24KROZ7 28.09.2024. 16:49

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica uputio je danas poziv građankama i građanima da na sjutrašnjim lokalnim izborima glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Ističu da je izbor u njihovim rukama, da su oni sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele.

Upućen je i poziv organima za sprovođenje izbora (birački odbori, IKGG i kasnije DIK) da ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka, jer njihov ključni interes mora biti zakonit i fer izborni dan.

– Pozivamo izborne liste koje učestvuju na podgoričkim izborima da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima. Takođe, apelujemo na uzdržavanje od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike – navodi se u saopštenju.

Apel je upućen i tužilaštvu i policiji na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana prema građanima, ali i na energičan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih eventualnih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

– Apelujemo na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako se ne bi ponovila situacija sa prethodnih lokalnih izbora u Podgorici kada birači, zbog nefunkcionisanja ovih servisa, nijesu mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju – dodaje se u saopštenju.

Poziv je upućen svima da, bez obzira na političko opredeljenje, ne pristaju na kršenje zakona niti na zloupotrebe u izbornom procesu i da informišu CDT o dešavanjima na biračkim mjestima, ali i o eventualnim pritiscima na birače i postojanju izbornih štabova u okolini biračkih mjesta koji najčešće ove zloupotrebe i vrše.

– Sve informacije koje dobijemo od vas ćemo preko naših akreditovanih posmatrača/ica, koji će se nalaziti na svim biračkim mjestima, i koordinatora/ki provjeriti i u slučaju potrebe alarmirati nadležne državne organe – naglašavaju iz CDT-a.

Takođe, kako kaže Koprivica, pozivaju građane/ke, ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzije ili izaziva panika.

Podsjeća da će sve informacije o izborima – sprovođenju izborne procedure, odzivu birača, informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo – biti dostupni na YouTube kanalu CDT CrnaGora, na nalozima na društvenim mrežama i sajtovima www.cdtmn.org i raskrinkavanje.me.

 

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku