Čekajući IBAR: Raštimovani crnogorski orkestar i dalje nastupa na evropskoj i domaćoj sceni

post-img Foto: Pobjeda
R.B. 08.04.2024. 14:43

Da imenovanje novog ambasadora Srbije nije dovoljno za poboljšanje odnosa sa Crnom Gorom, potvrdio je i razgovor šefa srpske diplomatske misije Nebojše Rodića u Ministarstvu vanjskih poslova, na koji je pozvan odmah nakon stupanja na dužnost.

Taj razgovor bio je vrlo neprijatan, saznajemo iz pouzdanih izvora, a povod su bile teške riječi predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića upućene zvaničnicima Vlade Crne Gore povodom glasanja o prijemu Republike Kosovo u Savjet Evrope.

Na sastanku u MVP, u vrlo žustroj i bučnoj diskusiji, ambasador Rodić branio je Vučićeve stavove time što predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić daje ključnu podršku vladajućoj većini i najavljuje da će se kurs “koji je nametnut Crnoj Gori” umnogome promijeniti kada predstavnici partije koju predvodi postanu članovi Vlade i preuzmu poluge vlasti.

Predsjednik Skupštine nije javno reagovao na oštre kritike upućene srpskom ambasadoru. Dobro obaviješteni izvori, međutim, kažu da je internim kanalima Rodiću saopštio kako u potpunosti podržava reakciju predsjednika Vučića, kao i da će učiniti sve što je do njega da se stav zvanične Podgorice o pomenutoj temi promijeni, ali da je za to potrebno još neko vrijeme.

Vremena da vladajuća koalicija popuni pukotine među partijama članicama – sve je manje.

Bliži se datum gromoglasno najavljivanog IBAR-a, a te pukotine na navodno ubrzanom putu ka Evropskoj uniji sve više liče na provalije.

Jedna formalna procedura, kakva je predviđena za prijem novih članica u Savjet Evrope, već je izazvala mnogo bure u domaćim i međunarodnim krugovima.

Zbog nedavnog glasanja u Komitetu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, kada je Maja Vukićević iz DNP-a bila protiv prijema Kosova u SE, opozicija je optužila vlast za kršenje sporazuma koji obavezuje na poštovane spoljnopolitičkog kursa države.

Vlast, sa druge strane, tvrdi da je različito glasanje u Komitetu PSSE regularna pojava.

Nažalost, sve što je dopušteno ne mora obavezno biti i korisno, naročito kad je u pitanju država koja ionako predugo čeka na prijem u EU.

A dva mjeseca uoči najavljenih završnih mjerila Crnoj Gori sigurno ne idu naruku nastupi raštimovanog parlamentarnog orkestra na međunarodnoj sceni.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku