Eraković: Vlast pokušava da politički kontroliše ASK

post-img Pres konferencija, Skupština CG
24kroz7 17.05.2024. 20:45

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore, dr Jevto Eraković, održao je danas konferenciju za medije povodom političkog skandala kojim je prekinut rad ovog skupštinskog odbora. 

Članovi Odbora za antikorupciju, iz redova predstavnika vlasti, odlučili su da ne glasaju za prijedlog liste kandidata članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, čime su proces deblokade rada ove institucije vratili na sami početak.

Na djelu je politički skandal koji šalje izuzetno negativnu poruku o spremnosti Crne Gore za ispunjavanje svih preduslova za priključivanje i ostvarivanje napretka na putu ka Evropskoj uniji.

– Podjetiću vas da članove komisije za izbor ovih članova savjeta čine predstavnici Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, NVO sektora, vlasti i opozicije. Dakle, većinu u ovoj komisji nemaju pripadnici političkih partija, ne slučajno nego upravo da bi komisija pokazala nezavisnost i integritet i da bi se spriječio dominantno politički uticaj. Ali očigledno da trenutnoj vlasti to ne ide u prilog, već žele da izaberu kandidate koji im isključivo odgovaraju po političkoj pripadnosti. Da se ovaj politički skandal ne završi se samo na tome, oni su se danas potrudili da Komisija koja je imenovana od renomiranih predstavnika značajnih crnogorskih isntitucija, ne radi svoj posao za koji je delegirana, nego je potrebno promijeniti i tu Komisiju, pa traže da Odbor za antikorupciju raspiše novi oglas za izbor članova Komisije koji će da biraju članove Savjeta. Vjerovatno je namjera da se komisije biraju iz procesa u proces sve dok neka ne zadovoji potrebe trenutne vlasti i izabere članove sajeta ASK-a adekvatne po svim njihovim mjerilima“, istakao je Eraković. 

– Tobožnji napredak Crne Gore ka EU povezan je samo sa ispunjavanjem njihovih političkih zadataka i definisanjem profila ličnosti koji će ispunjavati njihove političke zahtjeve. Takva praksa postoji i u tužilaštvu, sudstvu, sada je na redu ASK, a prema najavama sljedeće instutucije koje je neophodno politički upodobiti su Državna izborna komisija i Državna revizorska institucija. Naša je obaveza da skrenemo pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti šta se danas desilo u Skupštini i da saopštimo da ne želimo da učestvujemo u ovom urušavanju Crne Gore. Želimo i dalje da dorinosimo u izboru članova savjeta ASK-a, ali je neprimjereno vršiti pritisak na članove nezavisne Komisje – zaključio je Eraković naglašavajući da je vladajućoj većini prioritet uspostaviti političku kontrolu nad ASK-om, a ne odblokirati njeno funkcionisanje, u čemu je i suština današnjeg poteza.

– Sjetićete se da je ovo prije godinu dana bila obaveza tadašnje parlamentarne većine da se proces izbora članova savjeta ASK-a realizuje još u martu prošle godine. Međutim, vidjeli smo jedan neprincipijelan i potpuno nezainteresovan odnos tadašnje parlamentarne većine, pa nije ni došlo do izbora članova Savjeta – podsjetio je Eraković informišući crnogorsku javnost da sada prestavnici vlasti u Crnoj Gori, nakon što su očigledno, utvrdili da kandidati koje je imenovala nezavisna komisija ne odgovaraju njihovih političkim preferencama, traže čak i formiranje nove komsije.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku