EURO 2024 ANALIZA: Holandski pragmatizam i turska čvrstina: Obije ekipe u četvrtfinalu

post-img EURO 2024 -Holandija :Rumunija  / Austrija : Turska
autor-img 24kroz7 03.07.2024. 08:17

Holandija i Turska ostvarile su impresivne pobjede u osmini finala, čime su osigurale svoje mjesto među osam najboljih ekipa na turniru.

Rumunska bajka se brzo završila. Novo poglavlje je dobro počelo, ali su se Holanđani potrudili da dobije tužan kraj. Razlika u klasi bila je evidentna, a kada su Holanđani zaigrali shodno toj razlici i fazi takmičenja, bilo je jasno da će rumunskim navijačima prvo mjesto u grupi ostati jedina velika uspomena iz Njemačke.

Odlično je Jordanesku pripremio svoj tim za početak meča. Izašli su Rumuni visoko, ne dozvolivši protivniku da se razigra i nametne. Imali su i nekoliko prilika, prije svega nakon udaraca sa distance, ali promjene rezultata nije bilo sve do 20. minuta. Tada je Gakpo, nakon karakterističnog prodora i udarca u bliži ugao, savladao loše postavljenog Nicu i u potpunosti promijenio tok meča. Rumuni su u potpunosti stali i do kraja susreta nisu uspjeli da naprave nijednu dobru priliku. Dobra organizacija i fokusiranost u potpunosti su nestale, što Holandija u prvom dijelu nije znala da kazni.

Veliki broj centaršuteva iz igre, ali i iz brojnih kornera, ostao je nerealizovan, te je Holandija rizikovala da uđe u neizvjesnu završnicu. Sličan scenario je viđen i u drugih 45 minuta. Holanđani su pritiskali i promašivali, dok Rumunija nije uspijevala da organizuje kvalitetan napad.

Meč je prelomljen u 83. minutu kada je Malen, nakon odličnog prodora i snalažljivosti Gakpa, uspio da udvostruči prednost i ostavi Rumune bez realnih šansi za preokret. Malen je pokušaje Rumuna da makar ublaže poraz iskoristio da postigne drugi pogodak na meču nakon kontre i odličnog prodora u trećem minutu nadoknade, čime je kompletirao najbolju partiju Holanđana na turniru.

S druge strane, Turska je napravila sjajan rezultat, plasirala se u četvrtfinale Eura nakon pobjede nad Austrijom. Ovim rezultatom Turska je ponovila uspjeh iz 2000. godine. Međutim, sigurno je da Turci imaju igrački i taktički kvalitet za dalji tok nadmetanja, te će rezultat iz 2008. godine, odnosno polufinale, Turcima biti sigurno motiv više u narednoj rundi.

Turska će od večeras postati bogatija za dva fudbalska imena – Merih Demiral i Mert Gunok. Defanzivac Demiral je postigao dva gola iz kornera, a Gunok je sjajnom odbranom u poslednjim minutima meča sačuvao trijumf timu.

Veliki poraz Austrije, izgubili su u osmini finala i na prošlom Euru. Ove godine na takmičenju u Njemačkoj bili su prvi u jednoj od najtežih grupa, a činilo se da imaju sjajnu, kompaktnu ekipu kojoj su mnogi stručnjaci projektovali završnicu takmičenja. Ipak, Turska je bila bolja, za gol, ali i zbog disciplinovane odbrane i timske igre.

Rani gol Demirala, već u prvom minutu, tačnije 57. sekundi, umnogome je kreirao dalji tok meča u Lajpcigu. Austrijanci su pod pritiskom rezultata, odnosno izjednačenja često bili u ofanzivi, ali je odbrana Turske bila sjajna i gotovo bez grešaka.

U drugom dijelu meča, Austrija je bila napadački nastrojena, ali očito da nešto nije funkcionisalo. Igra preko krilnih fudbalera nije donosila rezultat, a Marko Arnautović je bio izuzetno spor, a ponekad i nezainteresovan za protrčavanja kako bi oslobodio prostor nekom od saigrača na šesnaestak metara od gola.

 

Demiral je doneo novu radost Turcima u 59. minutu, golom nakon centaršuta Arde Gulera iz kornera. Austrija nije bila potpuno obeshrabrena, nastavila je sa napadima po velikoj kiši na Lajpsiškom stadionu i stigla je do gola nade u 66. minutu preko Mihaela Gregoriča.

U defanzivi Turske tokom cijelog meča gotovo da nije bilo oscilacija, jasno definisana pravila označila su granicu do koje mogu da priđu rivali. S formacijom 5-4-1 u defanzivi neutralisali su sve akcije Austrijanaca. Moglo bi se reći da su igrači Vinčenca Montele održali čas odbrane na meču. U finišu utakmice, pred sam kraj, Austrija je imala priliku za izjednačenje i produžetke. Baumgartner je pokušao glavom da postigne gol, ali je golman Gunok izveo odbranu kojom nije dozvolio nastavak meča.

Turska će u četvrtfinalu igrati protiv Holandije u subotu od 21.00 u Berlinu.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku