Grlić Radman: Protestna nota Crnoj Gori zbog najave rezolucije o Jasenovcu

post-img Filip Ivanović – Gordan Radman Grlić – Vlada CG Flickr
Izvor: Radio Slobodna Evropa 16.05.2024. 11:26

Zagreb je nedavno reagovao na najavu crnogorske parlamentarne većine o donošenju rezolucije o Jasenovcu putem protestne note upućene Crnoj Gori. Ova akcija dolazi nakon što je premijer Milojko Spajić potvrdio podršku Crne Gore rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, što je izazvalo reakciju prosrpskih stranaka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Skupštine, Andrija Mandić, istakao je potrebu podrške parlamenta rezoluciji o Jasenovcu, ističući paralelu s rezolucijom o Srebrenici. U vezi s tim, Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih poslova, izrazio je zabrinutost zbog mogućeg političkog manipulisanja sjećanjem na žrtve, te je naglasio da to ne doprinosi ispravnom izražavanju pijeteta i osudi zločina.

Ministar Grlić Radman takođe je potvrdio da je Crnoj Gori upućena protestna nota te da u razgovoru sa crnogorskim kolegom nije dobio garancije da će rezolucija o Jasenovcu biti povučena. Crna Gora, s druge strane, tvrdi da ne povezuje zločine u Jasenovcu sa cjelokupnim hrvatskim narodom, ističući dostojanstveno obilježavanje sjećanja na jasenovačke žrtve.

Odnos između Hrvatske i Crne Gore dodatno je opterećen neriješenim bilateralnim pitanjima poput razgraničenja i vlasništva nad školskim vojnim brodom “Jadran”. Komisija o razgraničenju na poluostrvu Prevlaka nije se sastala osam godina, dok je pitanje vlasništva nad brodom Jadran ostalo neriješeno još od vremena raspada bivše Jugoslavije.

Protestne note nisu rijetkost u odnosima između Hrvatske i Crne Gore. Hrvatska je ranije poslala protestnu notu Crnoj Gori zbog obilježavanja 90. godišnjice broda “Jadran” te zbog kampanje “Ponosni na svoje srpsko”, organizovane uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori. Ova kampanja, koju je organizovao prosrpski portal IN4S, izazvala je negodovanje u Zagrebu, koji je osudio pokušaj pripisivanja srpskoj kulturi kulturnu i istorijsku baštinu Republike Hrvatske.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku