HRA: Vlada opet neće o Srebrenici

post-img Akcija za ljudska prava
24kroz7 25.04.2024. 11:55

Na dnevnom redu Vlade Crne Gore ni danas se nije našao predlog da država kosponzoriše rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici. Do početka Vladinog zasjedanja ukupno 89 NVO i preko 200 istaknutih građana i građanki je podržalo tu inicijativu, piše u saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA).

„To ne košta ništa novca, samo obraza! Zašto se oklijeva“ stoji između ostalog na platformi X, Akcije za ljudska prava

Crna Gora je članica Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, kandidatkinja za članstvo u Savjetu bezbjednosti, kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, što je sve, u najmanju ruku, obavezuje da ne odustane od deklaracije i rezolucije o osudi genocida u Srebrenici koje je njena Skupština već usvojila, i koje su predviđale da se 11. jul proglasi za Dan sjećanja na taj genocid, navode iz HRA.

Kosponzorstvo rezolucije su od bivših jugoslovenskih republika već najavile Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija, dok Kosovo, koje nije država članica UN, podržava tu rezoluciju. Jedino je Srbija protiv, jer njena politika nažalost ne odustaje od destruktivnog pravca iz devedesetih.

Crna Gora bi bez oklijevanja morala da pokaže na međunarodnoj sceni ono što je rekla u svojoj Skupštini – da taj genocid najoštrije osuđuje, da 11. jul uspostavi kao Dan sjećanja i da obrazovanjem i vladavinom prava obezbijedi da se nešto slično na ovim prostorima više ne ponovi.

– Očekujemo od predsjednika Vlade da hitno objasni odustaje li crnogorska vlast od državnog stava o najoštrijoj osudi genocida u Srebrenici – zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku