IBAR potvrđen: Zatvaranje poglavlja još uvijek na čekanju

post-img Brisel, Belgija -Foto: Shutterstock
POBJEDA 21.06.2024. 09:09

Ambasadori zemalja članica Evropske unije (EU) u Briselu nedavno su jednoglasno odobrili Zajedničku poziciju EU u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom, što predstavlja značajan korak ka evropskim integracijama ove zemlje. Na nedavno održanom sastanku, ambasadori su istakli da je Crna Gora generalno gledano ispunila prelazna mjerila u oblastima pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i bezbjednosti, što je prepoznato kao važan napredak.

Na Međuvladinoj konferenciji (MVK) zakazanoj za 26. jun neće doći do zatvaranja poglavlja, već će se potvrditi odluke donesene na nedavnom sastanku, saznaje Pobjeda. Evropska komisija je već ranije iznijela pozitivnu ocjenu napretka Crne Gore prema prelaznim standardima EU i istakla da je zemlja ostvarila dobar rezultat u usklađenosti i primjeni pravnih tekovina EU.

U zajedničkoj poziciji ambasadora EU utvrđena su završna mjerila koja definišu dalje smjernice za rad na poglavljima 23 i 24. Sledeći korak je formalno odobravanje Zajedničke pozicije na ministarskom nivou, nakon čega će uslijediti održavanje Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom.

Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom zakazana je za srijedu, 26. juna, na kojoj će pored premijera Milojka Spajića učestvovati visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji, ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib, kao i predstavnici ostalih zemalja članica EU. Austrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg potvrdio je da će iste sedmice biti održana Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom i Ukrajinom.

Šalenberg je izrazio zadovoljstvo zbog napretka Crne Gore ka EU integracijama te istakao da vidi zemlju kao primjer za napredak u narednim godinama. Podržavajući postepenu integraciju zemalja Zapadnog Balkana, Šalenberg je naglasio važnost kontinuiranog napora i saradnje kako bi se ostvarili ciljevi približavanja EU.

Očekuje se da će Međuvladina konferencija za Crnu Goru i Ukrajinu biti ključni događaj u daljem procesu evropskih integracija ovih zemalja, a ministar Šalenberg je naglasio važnost podrške i saradnje u tom procesu.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku