Iković: Nova vlast gora od prethodne

post-img Vuk Iković- Foto: Volim Danilovgrad
autor-img 24KROZ7 11.09.2024. 09:19

Vuk Iković, odbornik Preokreta u Skupštini opštine Danilovgrad, iznio je ozbiljne optužbe prema sadašnjoj vlasti, navodeći da se ona ne razlikuje od prethodne u pogledu upravljanja javnim površinama. Iković je istakao da bi sadašnja lokalna uprava trebala preispitati način na koji je prethodna vlast koristila trotoare i šetališta za različite komercijalne svrhe, ali i dodao da današnji rukovodioci nisu pokazali sposobnost da se nose s tim izazovima.

– Sadašnja lokalna uprava treba da pokaže na konkretnom primjeru šta je odgovorna vlast i odgovoran funkcioner. Dosad to nijesu uradili, pa time pokazuju da se ne razlikuju od prošle. Obećali su da će raditi za građane, a ne za partijske i iskrivljene lične interese. Ako stara vlast ne plati svoje greške, nova vlast će biti gora od prethodne – ističe Iković.

Iković je ukazao na zabrinjavajuće rezultate rada za 2023. i 2024. godinu, napominjući da je trenutna vlast u pogledu prihoda od korišćenja javnih površina čak i gora od prethodne. Prema njegovim riječima, planirani godišnji priliv od ovih naknada trebao bi biti oko 15.000 eura, dok je Opština prošle godine zabilježila samo 3.500 eura, a za prvih šest mjeseci ove godine 4.045 eura.

– Ovo pokazuje da imamo neefikasno i neisplativo rukovodstvo. Ako ne mogu da obezbijede prihode za ono što je zakonom jasno definisano i za resurs na koji gledaju kroz prozor svoje kancelarije, kako će onda obezbijediti priliv novca od korišćenja resursa za koji nemamo dobra zakonska rješenja – naglašava Iković.

On takođe smatra da najveću korist imaju oni koji su bliski pojedincima iz vlasti, što je, kako kaže, još pogoršano u trenutnim okolnostima. U 2022. godini, prihod od lokalnih komunalnih taksi iznosio je oko 18.000 eura, dok je prošle godine pao na oko 11.000 eura, što je daleko ispod očekivanja s obzirom na inflaciju i rast cijena.

– Trotoari, šetališta, trgovi su prostori koji su javno dobro i pripadaju građanima. Onaj ko zakupljuje taj prostor uplaćuje novac Opštini kao naknadu za zauzimanje javnog dobra. Taj novac Opština troši za prioritetne potrebe građana, održavanje higijene, ulični i parkovski inventar, renoviranje i širenje šetališta i stvaranje novih sadržaja prije svega za djecu – zaključuje Iković.

Iković poziva građane da se zainteresuju za način na koji se upravlja njihovim novcem i da zahtijevaju transparentnost i odgovornost od svojih izabranih predstavnika.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku