Institut Alternativa: Odlaganjem do obesmišljavanja – kako se urušava kontrolna funkcija Skupštine

post-img Institut Alternativa
autor-img 24kroz7 30.07.2024. 12:16

Nevladina organizacija Institut Alternativa (IA) kritikovala je danas neblagovremeno održavanje kontrolnih saslušanja u Skupštini Crne Gore, ukazujući na urušavanje njene kontrolne funkcije.

Povod za reakciju IA bila je današnja sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, gdje su predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović trebalo da budu saslušani na temu „Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori“.

– Odluka o održavanju saslušanja je donijeta jednoglasno prije više od 4 mjeseca, a onda je termin održavanja sjednice određivan prema dostupnosti predstavnika Vlade i dva puta otkazan zbog njihovih obaveza – saopšteno je u objavi IA.

Time što se kontrolno saslušanje održava preko četiri mjeseca nakon što je izglasano, u toku redovnog zasijedanja Skupštine, predsjednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu dozvoljavaju obesmišljavanje ovog kontrolnog mehanizma. U slučaju ovog Odbora, to nije samo poslovnička već i zakonska obaveza, jer je njihova kontrolna uloga dodatano ojačana Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane iz 2010. godine.

Institut je posebno ukazao na to da, iako zakazivanje termina može biti stvar dogovora, neophodno je da se to učini u razumnim granicama koje neće ugroziti inicijativu. Prema njihovom mišljenju, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, ostavljen na “milost i nemilost” Vladi, omogućio je da se sjednica zakazuje isključivo prema njihovoj dostupnosti. Ova situacija, ističu, nije u skladu sa poslovnikom i zakonima koji regulišu rad Odbora.

Dalje, Institut Alternativa upozorava na učestale probleme sa održavanjem izglasanih saslušanja u drugim odborima, poput Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, te na činjenicu da se često guši pravo na manjinsku inicijativu za kontrolna saslušanja. Takođe, zabilježeni su slučajevi gdje Vlada ne odgovara na pitanja poslanika niti dostavlja traženu dokumentaciju, a premijer diktira uslove za održavanje premijerskog sata.

Na kraju, Institut Alternativa apeluje na rukovodstvo Skupštine i sve poslanike da se pridržavaju ustavnih i zakonskih obaveza kako bi zaštitili kontrolnu ulogu Skupštine. Institucija koja ima ulogu nadzora nad izvršnom vlašću ne smije biti oslabljenja usljed administrativnih i proceduralnih manevara, zaključuje Institut.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku