IZBORI PODGORICA: Finalna izlaznost 56,3 odsto

post-img Foto: Srđa Boljević
autor-img 24KROZ7 29.09.2024. 15:00

Građani Podgorice danas izlaze na birališta kako bi izabrali novu lokalnu vlast u glavnom gradu Crne Gore. Pravo glasa na ovim izborima ima 145.724 građana, a izborni proces će trajati do 20 sati. Na listi za glasanje nalazi se ukupno 13 političkih opcija koje će se boriti za mandate u Skupštini Glavnog grada.

Koalicije i partije u trci za Podgoricu

Među ključnim političkim takmacima na ovim izborima nalazi se koalicija „Za bolju Podgoricu Jakov Milatović“, koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret URA i Pokret za promjene, zatim koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, njihov glavni suparnik je koalicija „Za Budućnost Podgorice“, koja okuplja političke subjekte poput Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije i drugih desničarskih snaga.

Svoj politički program građanima nude i Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka, koja će se nadmetati za podršku svojih glasača u Podgorici.

Za mjesta u lokalnom parlamentu takmiči se i Stranka evropskog progresa, zatim Evropski savez, koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija. Tu su još Pokret Preokret, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija i Pokret podstanara Podgorica.

Izlaznost do 20 sati

Izlaznost do 19Centar za demokratsku tranziciju (CDT) objavio je da je, prema njihovim podacima, finalna izlaznost na lokalnim izborima u Podgorici iznosila 56,34 odsto. Direktor CDT-a Dragan Koprivica pojasnio je da su ovi podaci prikupljeni sa 208 od 212 biračkih mjesta, dok nedostaju podaci iz ustanova za izvršenje krivičnih sankcija. CDT podsjeća da je na prethodnim lokalnim izborima 2022. godine izlaznost bila 69,36 odsto, dok je 2018. godine iznosila 64,43 odsto. Na parlamentarnim izborima 2023. ukupna izlaznost bila je 58,68 odsto. sati

Na vanrednim lokalnim izborima u Podgorici do 19 sati glasalo je 77.098 građana, odnosno 53,01 odsto birača, saopšteno je iz Izborne komisije Glavnog grada.

Izlaznost do 18 sati

Prema podacima koje je saopštila izborna lista “Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu!”, do 18 časova na biračkim mjestima glasalo je 47,30 odsto građana sa pravom glasa, što ukazuje na solidan odziv birača u dosadašnjem toku izbornog dana.

Izlaznost do 16 sati

Prema podacima liste “Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu!” sa biračkih mjesta, do 16 sati glasalo je 39,6 odsto birača

Izlasnost do 15 sati

Prema podacima CDT-u do 15 sati glasalo je 34.85 odsto ili oko 50 792 birača.

Izlaznost do 14 sati:

Prema podacima liste “Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu!” sa biračkih mjesta, do 14 sati glasalo je 31,7 odsto birača.

 Izlaznost do 8 sati

Prema podacima Opštinske izborne komisije, do 8 sati glasalo je 2.506 birača, što čini 1,72 odsto ukupnog biračkog tijela. Mediji izvještavaju da glasanje protiče bez značajnijih incidenata, uz poštovanje procedura i mjera sigurnosti.

Lokalni izbori u Podgorici smatraju se ključnim za političku scenu u Crnoj Gori, jer će rezultati pokazati kako se građani postavljaju prema aktuelnim političkim procesima i partijama koje pretenduju na upravljanje glavnim gradom. Do kraja dana biće jasno ko će dobiti priliku da vodi Podgoricu u narednom periodu.

 

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku