JU Muzeji i galerije Podgorice: U čast 130. godišnjici Rista Stijovića otkrivamo legat i radove iz Galerije Risto Stijović

post-img Risto Stijović
autor-img 24KROZ7 28.08.2024. 11:21

U čast 130. godišnjice rođenja jednog od najvažnijih vajara Crne Gore, Rista Stijovića, Galerija Risto Stijović JU Muzeji i galerije Podgorice organizuje posebnu izložbu posvećenu njegovom bogatom nasljeđu. Ova izložba pruža jedinstvenu priliku da se posjetioci upoznaju sa djelima velikog umjetnika, kao i sa važnim segmentima legata koji je Stijović ostavio svom rodnom gradu.

Risto Stijović, čije je stvaralaštvo ostavilo dubok trag u svijetu umjetnosti, zavještao je svom rodnom gradu značajan dio svojih radova i biblioteku sa više od tri stotine publikacija. Ova biblioteka nije samo zbirka knjiga; ona čuva bogatstvo posveta, uključujući one koje su upućene samom vajaru.

Jedan od dragocjenih eksponata iz legata je knjiga uglednog istoričara umjetnosti Veljka Đurića, „Slikari i vajari iz Crne Gore (1900-1960)“, koja je objavljena 1964. godine u izdanju Umjetničke galerije – Cetinje. Ova knjiga je posebno značajna jer sadrži posvetu koja odražava duboko poštovanje prema Stijoviću:

– Dragom čika Ristu,
U znak poštovanja i divljenja njegovom vajarskom djelu. V. Đurić, Budva 27.7.64 g. – piše u posveti.

U okviru izložbe, posjetioci će imati priliku da vide skenirane korice ove knjige, Đurićevu posvetu, kao i reprodukcije dva izuzetna Stijovićeva djela.

– Ova izložba nije samo prilika da se prisjetimo Stijovićevog izvanrednog stvaralaštva, već i da osjetimo koliko je njegovo djelo cijenjeno među njegovim savremenicima i kasnijim generacijama – izjavila je Slađana Žunjić, kustoskinja i istoričarka umjetnosti, koja je priredila ovu izložbu.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Risto Stijović JU Muzeji i galerije Podgorice, a svi ljubitelji umjetnosti i posjetitelji će imati priliku da se upuste u bogatstvo umjetničkog naslijeđa jednog od najvećih vajara Crne Gore.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku