Knežević: Upitna podrška Vladi ako podrži rezoluciju, bez DNP i NSD nema većine

post-img Milan Knežević – Foto: Boris Pejovic /Vijesti
Izvor: RTCG 20.05.2024. 10:28

Podrška Crne Gore usvajanju rezolucije, koja bi značila potvrdu da se u Srebrenici dogodio genocid, uzdrmala je crnogorsku Vladu više od bilo kog unutrašnjeg, ekonomskog ili socijalnog pitanja. Glasanje bi, kako stvari stoje, moglo uticati na podršku premijeru, prenosi Portal RTCG.

– Upitna je podrška Vladi ako Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici. A bez podrške DNP-a i Nove srpske demokratije nema ni većine u parlamentu –  kazao je lider DNP-a Milan Knežević.

Iz nekad jedinstvene partije nijesu željeli pred kameru RTCG, ali su ranije iznijeli stav da ne podržavaju rezoluciju te da će vršiti pritisak na premijera da promijeni odluku. Oni koji sjede u Vladi, iako iste orijentacije, ne smatraju da je zbog rezlucije treba rušiti.

– Da li je mudra odluka da izađemo iz Vlade, da poslije izađemo na parlamentarne izbore, pošto bi to automatki izazvalo pad vlade i da se opet borimo za vlast koju imamo i da opet pregovaramo sa onima koji su glasali rezoluciju, jer niko neće sa DPS-om. Ne znam koliko je pametno u ovom trenutku raditi –  kazao je ministar i lider SNP-a Vladimir Joković.

Iz Pokreta Evropa sad, partije premijera, kažu da stabilnost Vlade nije ugrožena ovom rezolucijom i vjeruju u njen opstanak do kraja mandata, a vjeruju i u rekonstrukciju.

– Od početka rada 44. Vlade govori se o njenoj nestabilnosti, apsolutno nema ni pomena da ova Vlada može biti nestabilna, već naprotiv daje sjajne rezultate kako na unutrašnjem tako i međunarodnom planu. Ova Vlada, za šta smo dobili uvjeravanje sa više adresa, trajaće onolio koliko je predviđeno – to je 4 godine, uz neke korekcije koje će se desiti – kazao je poslanik PES-a Miloš Pižurica.

Jedan od ministara i lider SNP-a, kazao je da njegova partija nije podržala ni slanje amandmana na rezoluciju i zagovara drugačiji stav od premijera po tom pitanju

– Negdje dolazimo u situaciju da s ovim rezolucijama izazovemo i pokvarimo naše, u ovom trenutku odlične odnose. Možda bi mudrost bila najveća ako ne budu prihvaćeni amandmani da Crna Gora ukoliko ne budu prihvaćeni amandmani, da bude uzržana o ovoj rezoluciji – kazao je Joković.

Premijer je više puta istakao da ne odstupa od tvrdnje da će Crna Gora podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, no ta tačka nikako da dođe na dnevni red Vlade.

Kako će Spajić odgovoriti na najveći izazov pred kojim se našao i koji će pritisak- domaći ili međunarodni biti jači, znaćemo 23. maja, kada se glasa u Ujedinjenim nacijama.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku