Konatar: Spajić obećava veće plate ali uzima od budućih penzija

post-img Miloš Konatar – Foto: GP URA
Izvor: Vijesti 19.07.2024. 11:47

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, kritikovao je premijera Milojka Spajića i program “Evropa sad 2”, tvrdeći da je Spajić prevario građane i da su svi članovi Vlade, uključujući one koji nisu iz Pokreta Evropa sad (PES), odgovorni za posledice tih odluka, prenose Vijesti.

Konatar ističe da su obećanja o minimalnoj yplati i radnom vremenu iz predizborne kampanje bila lažna, te da Spajić uzima novac od budućih penzija kako bi trenutno povećao plate, što će dovesti do finansijskih problema u budžetu Crne Gore

On je na konferenciji za medije rekao da minimalna plata po programu Evropa sad 2 neće biti 700 eura kako je Spajić najavljivao u predizbornoj kampanji, radno vrijeme neće biti sedam sati dnevno, a plate se neće povećati za 25 odsto, kako je govorio kalkulator PES-a.

– Ovo je govorio Spajić u decembru 2023. godine na sjednici premijerskog sata u Skupštini. Od tri stvari za dvije je prevario građane. Žao mi je što su oni iz Vlade koji nisu u PES-u podržali ovu kockarsku prevarnu igru i na sebe preuzeli odgovornost za sve što će se dešavati, ništa manje nego Spajić i njegova ekipa – rekao je Konatar.

Dodao je da ministarka rada i premijer nisu pomenuli radno vrijeme od sedam časova.

– Rečeno je da će prosječna minimalna zarada biti 700 eura. Je li iko čuo za termin prosječna minimalna zarada…. Evo šta program ES 2 predstavlja – 825 eura je trenutna prosječna zarada u Crnoj Gori. Po ES 2 ona se povećava za 50 eura, to je povećanje od 6,13 odsto – objasnio je Konatar.

Dodao je da su direktni prihodi u budžet iz Fonda PIO bili planirani na 610 miliona eura, a da se ovom Fiskalnom strategijom oni umanjuju za više od duplo.

– 330 do 350 milliona eura nedostajaće budžetu Crne Gore -tvrdi Konatar.

Kaže da Spajić građanima uzima novac od penzija koje bi trebalo da primaju u budućnosti i daje im ih za potrošnju sada.

– Smanjuje penziju i povećava plate koje treba da trošite sad, a koje će vjerovatno pojesti inflacija –

On je najavio da će URA učestvovati u javnoj raspravi o Fiskalnoj strategiji i dodao da jedva čekaju kontrolno saslušanje Spajića i ministra finansija Novice Vukovića.

– Pozivam i premijera da sa sobom pozove i šefa kabineta Branka Krvavca, jer je on na pres konferenciji pričao više nego sam ministar finansija- zaključio je Konatar.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku