Kovačević i Raičević nastavljaju da krše zakon: Ignorišući rok za ostavku, drže dvije funkcije

post-img Dušan Raičević i Marko Kovačević
Izvor: Vijesti 22.08.2024. 08:41

U jeku političke neizvjesnosti i institucionalne transformacije, predsjednici opština Nikšić i Bar, Marko Kovačević i Dušan Raičević, našli su se u centru pažnje zbog odbijanja da se odreknu jedne od svojih funkcija. Iako je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) naložila da do 20. jula moraju izabrati između funkcija predsjednika opštine i poslanika u Skupštini Crne Gore, obojica su zadržala oba položaja.

Prema riječima predsjednika Savjeta Agencije, Pavla Ćupića, rad ASK-a u prethodnom periodu bio je obilježen selektivnom primjenom zakona, što je dovelo do problema u tumačenju zakonskih normi. Ćupić naglašava da trenutna pravna situacija nije održiva i da je nužno ujednačiti primjenu zakona na sve javne funkcionere. On je izrazio uvjerenje da će novopostavljeni direktor Agencije biti ključan za “ozdravljenje” ove institucije i povratak zakonitom radu.

Naime, nakon usvajanja novog Zakona o sprečavanju korupcije, koji je stupio na snagu u junu, jasno je precizirano da predsjednici opština, kao organi lokalne samouprave, više ne mogu obavljati funkciju poslanika. Ipak, kako novi direktor ASK-a još nije imenovan, odredbe zakona nisu sprovedene.

Bivša direktorica ASK-a, Jelena Perović, uputila je mišljenje Raičeviću krajem jula, u kojem je jasno navedeno da mora podnijeti ostavku na jednu od funkcija, što se, prema zakonu, trebalo desiti u roku od 30 dana od prijema rješenja. Međutim, taj rok je istekao, a ni Kovačević ni Raičević još uvijek nisu postupili po zahtjevu.

Dodatne komplikacije dolaze iz kabineta predsjednika Skupštine Andrije Mandića, koji nije odgovorio na upite o eventualnoj komunikaciji sa Raičevićem i Kovačevićem po ovom pitanju. Oba funkcionera su i dalje aktivna u radu parlamenta, čime se dodatno krši zakon.

Ova situacija dovela je do osjećaja pravne nesigurnosti i dodatnog nepovjerenja u rad ASK-a, posebno zbog ranijih odluka koje su, prema mišljenju pravnih stručnjaka, bile selektivno primijenjene. U Savjetu ASK-a naglašavaju da će izbor novog direktora biti prioritet i da će njegova uloga biti ključna za vraćanje povjerenja u rad ove institucije.

Savjet Agencije će u petak održati sjednicu na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti imenovanje vršioca dužnosti direktora, što se očekuje da će ubrzati proces implementacije zakonskih normi i dovesti do konačnog rješenja trenutne pravne zavrzlame.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku