Krapović: Milatović zaustavio razrješenje Lazarevića

post-img Dragan Krapović – Foto: Filip Filipović
izvor: Vijesti 28.08.2024. 20:00

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odbio je predlog ministra odbrane Dragana Krapovića da razriješi brigadnog generala Zorana Lazarevića dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

To se navodi u saopštenju Krapovića koje je dostavljeno iz Ministarstva odbrane.

Krapović je naveo i da su za smjenu Lazarevića bili predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Krapoviće jhe rekao i da je na sjednici predložio postavljenje drugog oficira na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Ministar odbrane je u saopštenju naveo i da je odluka o smjeni Lazarevića posljedica njegove procjene da je Vojsci Crne Gore potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra, te činjenice da je Lazarević ispunio uslove za prestanak službe u Vojsci koji su propisani Zakonom o Vojsci Crne Gore.

– Nesporna je činjenica da je brigadni general Lazarević, shodno odobrenju tadašnjeg rukovodioca radom Ministarstva odbrane Filipa Adžića, i dalje u službi u Vojsci, a nakon sticanja uslova za prestanak službe propisane Zakonom o Vojsci Crne Gore kojim je propisano da profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ispunjenjem uslova iz člana 203 ovog zakona. Navedenim članom zakona u stavu 1 alineja 1 propisano je da „oficiru i oficiru po ugovoru, podoficiru i podoficiru po ugovoru služba u Vojsci traje do navršenih 35 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju i navršenih 55 godina života“, dok je stavom 3 istog člana propisano da licu iz stava 1 ovog člana, služba u Vojsci može trajati najduže do 40 godina staža osiguranja i navršenih 55 godina života. Istim članom, u stavu 4 propisano je da, izuzetno od stava 1 i 3 ovog člana, kada to potrebe službe zahtijevaju, ministar može, na predlog načelnika Generalštaba, odnosno rukovodećeg lica u Ministarstvu, profesionalnom vojnom licu produžiti vrijeme trajanja službe u Vojsci, a najduže do dvije godine. Na pomenutoj sjednici, u odnosu na moj prijedlog, pozitivno su se odnijeli i podržali isti predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, dok je, predsjednik države Jakov Milatović bio protiv mog prijedloga da brigadni general Lazarević bude razriješen od dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore – navodi se u saopštenju Krapovića.

Dodaje i da smatra da je bilo potrebno upoznati javnost, jer u saopštenju nakon sjednice Savjeta za bezbjednost i odbranu nije bilo informacije o njegovom predlogu niti da je odbijen od strane Milatovića.

– Cijenim da se radi o informaciji koja je svakako od značaja za ukupnu javnost i građane Crne Gore, i čudim se što se ova informacija, po mom sudu vrlo bitna, nije našla u saopštenju Savjeta nakon sjednice. Zašto se nije našla u saopštenju, ostavljam javnosti i građanima da sude, međutim, želim da ono što je rad Ministarstva odbrane, i mene kao ministra odbrane Crne Gore, bude transparentano ukupnoj javnosti jer cijenim da javnost ima pravo da zna. Potrebno je da građani budu upoznati sa načinom i rezultatima našeg rada, te odlukama svih političara, jer u krajnjem, jedino građani mogu adekvatno ocijeniti naš rad, a vjerujem da će to svakako i učiniti – zaključio je Krapović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku