Krvavac: Navodi Kneževića neistiniti; Todorović: Krvavac da objavi tekst Rezolucije u kojoj piše da Srbi nijesu genocidan narod

post-img Krvavac i Todorović
24kroz7 28.05.2024. 17:08

Navodi poslanika u parlamentu Crne Gore Milana Kneževića, a koje se odnose na „obećanja premijera Spajića o uzdržanosti Crne Gore prilikom glasanja o Rezoluciji u Srebrenici” su neistiniti, saopštio je šef Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore Branko Krvavac.

– Takođe, koristim priliku da ponovim ono što se u regionalnim medijima rijetko može pronaći: Crna Gora je jedina zemlja koja je od predlagača tražila (i u tome uspjela) da u Rezoluciji ostane jasno i nedvosmisleno zapisano da Srbi nisu niti mogu biti genocidan narod. I dok je to za neke na nivou političke krilatice, za Crnu Goru predstavlja pitanje pomirenja među svim narodima u regionu – rekao je Krvavac.

Na ovo saopštenje reagovala je portparolka Demokratske narodne partije (DNP), Jovana Todorović, koja je saopštila da “DNP konstatuje da je Milojko Spajić nokautiran neumoljivim činjenicama odustao od dalje polemike sa Milanom Kneževićem, i opredijelio se da isturi Branka Krvavca kako bi branili sopstvene laži. A možda i tako treba, pošto je Krvavčev uticaj na Milojka Spajića i te kako poguban, da politički protivnici PES-a nemaju nikakvu potrebu da rade protiv njih, jer im pri njima samima neprijatelji nisu ni potrebni”.

Kako je kazala, DNP odgovorno tvrdi da je prije odlaska premijera Spajića za Njemačku održan sastanak kojem su pored Kneževića i Spajića, prisustvovali Andrija Mandić i Branko Krvavac. Na tom sastanku se vodio razgovor oko glasanja crnogorskih predstavnika u PSSE i Generalnoj Skupštini UN. Nakon što su Andrija Mandić i Milan Knežević saopštili da Crna Gora treba da glasa protiv Rezolucije o Srebrenici, premijer Spajić je saopštio da je njegov model da Crna Gora bude uzdržana, i da kao obrazloženje tog uzdržanog stava bude uzeta namjera kako želimo da se kandidujemo za nestalnog člana SB UN-a.

– Takođe je molio da se predstavnici koalicije ZBCG medijski ne oglašavaju povodom ove teme kako bi Spajić svoju namjeru sproveo u djelo. A da je ovo istina , lako je utvrditi kroz pregled pres klipinga, i činjenicu da se Milan Knežević povodom Rezolucije o Srebrenici oglasio tek nakon tvit objave Milana Niča, eksperta njemačkog Savjeta u Bundestagu, koji je nakon sastanka sa Milojkom Spajićem saopštio da će Crna Gora glasati za pomenutu Rezoluciju – navela je Todorović.

Takođe ističe da DNP, nema nikakvu dilemu da je izjava Milana Kneževića o Spajićevoj namjeri da Crna Gora bude uzdržana, uznemirila duhove u pojedinim zapadnim ambasadama, i da je sad potrebno dokazati lojalnost tako što će se lažima napadati istina. Uostalom, i predstavnica Njemačke se, obrazlažući Rezoluciju o Srebrenici pozvala na crnogorske amandmane od kojih je jedan odbijen, a drugi modifikovan do neprepoznatljivosti u preambuli, kako bi podstakla neodlučne države da podrže Rezoluciju.

– A to što Branko Krvavac za vrhunski iskaz patriotizma smatra to što Crna Gora nije bila kosponzor Rezolucije, najbolje govori o licemjernosti crnogorskog stava. Znači Crna Gora nije bila kosponzor, već joj je Njemačka napisala amandmane koji je trebalo da povećaju broj onih koji će glasati za Rezoluciju. Toliki patriotizam i želja za dobrosusjedskim odnosima i pomirenjem nikad nije viđen kao kod crnogorske delagacije – rekla je Todorović.

Ona je pozvala Krvavca da objavi tekst Rezolucije naslonjen na crnogorske amandmane u kojoj piše da Srbi nisu genocidan narod, i mi ćemo da mu se javno izvinimo i prestanemo da se dalje bavimo politikom. Ali ako takav tekst ne postoji, onda Branko Krvavac treba da podnese ostavku i povuče se iz javnog života.

– DNP nema namjeru da odstupi ni za milimetar od naših ideoloških, programskih i ljudskih uvjerenja, i zato nemamo problem da svuda i na svakom mjestu saopštavamo istinu. A građani, bez obzira na političku pripadnost, veoma dobro znaju ko govori istinu, a ko je zaobilazi, što su potvrdili i rezultati izbora u Budvi – poručila je Todorović.

Zato, zaključuje, ostaje otvoren poziv premijeru Spajiću, da se on i Milan Knežević testiraju na poligraf u Visbadenu i da objave rezultate, jer svakako Branko Krvavac ne može biti mjerač istine.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku