Laković: U planu izgradnja novog Dnevnog centra za djecu sa teškoćama u razvoju

post-img Goran Laković
autor-img 24KROZ7 08.09.2024. 19:57

Goran Laković, kandidat za odbornika liste “Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu”, istakao je da je Dnevni centar za djecu sa teškoćama u razvoju prijeko potreban Podgorici. On je podsjetio da je prije mjesec pokrenuta priča o izgradnji novog i modernog dnevnog centra, koji će se nalaziti u mirnoj oazi između Tološa i Mareze.

– Prostorni kapaciteti postojećeg Dnevnog centra davno su prevaziđeni, Glavni grad decenijama unazad nije razmišljao u pravcu izgradnje novih objekata tog tipa, koji bi zadovoljili potrebe sve većeg broja korisnika i korisnica i svih zaposlenih. Umjesto poboljšanja uslova i uvođenja brojnih novih servisa, poput “predaha roditeljstvu“, djeca, omladina, njihove porodice, ali i svi zaposleni u skučenom Dnevnom centru bili su prepušteni sebi samima, nevidljivo noseći svoje probleme i gurajući kroz život. Zbog toga je naša obaveza da priču pokrenemo sa mrtve tačke i pokušamo uraditi sve da do početka gradnje novog Dnevnog centra dođe što je prije to moguće, naglasio je Laković.

Novi Dnevni centar, kako navodi, radio bi 24 sata, kroz svih 365 dana u godini i pružao usluge roditeljskog predaha. Planirano je i uvođenje servisa koji će biti usmjereni na kućnu pomoć svim onim ljudima koji se sami staraju o djeci sa poteškoćama u razvoju. Uz to, postojali bi i personalni asistenti (koje bi finansirao Grad, poput programa geronto-domaćica), ali i savjetodavna Komisija – sačinjena od strane roditelja, NVO i civilnih aktivista, koji bi Gradu i nadležnim službama sugerisali otklanjanje svih nedostataka.

– Uporedo sa tim aktivnostima Dnevnog centra, Grad će obezbijediti poseban fond za stipendiranje deficitarnih zanimanja i time nadomjestiti nedostajući kadar, posebno onaj koji treba da radi sa OSI – defektologe, logopete, njegovatelje i slično, dodao je Laković.

U planu je i da, kroz dobijanje inputa od Savjeta Dnevnog centra i roditelja korisnika/ca, Grad prilagodi postojeću i buduću parkovsku infrastrukturu, kako bi ona bila dostupna svima, kao i pokretanje kampanje zapošljavanja teže zapošljivih grupa, posebno na poslovima u okviru gradskih preduzeća za koja ta lica budu imala radnu sposobnost.

– Društvo je veliko onoliko koliko brine o svojim najranjivijim kategorijama. Budimo veliki, zaključio je Laković.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku