Lakušić: Rješavanjem problema vodosnabdijevanja i obnove putne infrastrukture stvorili bi se uslovi za ubrzani razvoj Lijeve Rijeke i okolnih naselja

post-img Foto: REGIONALNI VODOVOD CRNOGORSKO PRIMORJE, Zoran Lakušić
autor-img 24KROZ7 16.09.2024. 08:54

Jedan od ključnih prioriteta buduće vlasti u Podgorici mora biti stvaranje preduslova za održivi razvoj Lijeve Rijeke i drugih sela u njenoj okolini. Na prvom mjestu, to podrazumijeva rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, koje bi se realizovalo kroz saradnju između državnog preduzeća Monteput i Vodovoda i kanalizacije Podgorice, čime bi višak vode bio ustupljen ovom preduzeću., navodi se u saopštenju kandidat za odbornika u Skupštini Glavnog grada sa liste “Za budućnost Podgorice”, Zorana Lakušića.

Pored toga, jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavaju stanovnici ovih područja je loša lokalna infrastruktura. Lokalni putevi na teritoriji Lijeve Rijeke, nijesu održavani ili obnovljeni decenijama. Ovo stanje značajno otežava svakodnevni život mještana, pristup poljoprivrednim imanjima, kao i povezivanje sa drugim dijelovima grada. Stoga je neophodno sanirati i asfaltirati ključne lokalne puteve, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje saobraćaja i stimulisao povratak stanovnika u ove krajeve.

Rješavanjem problema vodosnabdijevanja i obnove putne infrastrukture sa nivoa gradske uprave, stvorili bi se uslovi za ubrzani razvoj Lijeve Rijeke i okolnih naselja. Ovo bi direktno doprinijelo povratku mještana na svoja imanja, stvarajući nove mogućnosti za poljoprivredu, turizam i druge privredne djelatnosti. Sela koja su napuštena i zapostavljena, mogla bi se ponovo oživjeti kroz unapređenje voćarstva, povrtarstva, pčelarstva i stočarstva. Uz to, razvoj malih pogona za preradu voća i povrća bi osigurao dodatnu vrijednost lokalnim proizvodima, doprinoseći ekonomskoj održivosti ovog područja.

Pored poljoprivrede, veliki potencijal leži i u razvoju turizma – posebno seoskog, etno i eko turizma, koji su u porastu i sve više privlače turiste u ruralne sredine. Ugostiteljstvo zasnovano na autentičnoj lokalnoj ponudi, u kombinaciji sa prirodnim ljepotama ovog kraja, može biti važan faktor za razvoj turističke ponude koja će privući posjetioce iz zemlje i inostranstva.

Sistematskim pristupom koji bi uključivao infrastrukturna ulaganja u vodosnabdijevanje i obnovu putne mreže, podršku poljoprivredi, kao i razvoj turističkih kapaciteta, Lijeva Rijeka i okolna sela mogu postati primjeri održivog razvoja i ekonomskog napretka. Time bi se obezbijedio prosperitet ne samo za lokalnu zajednicu, već i za šire područje grada Podgorice. Kroz realizaciju ovih ciljeva, omogućio bi se ravnomjeran razvoj svih djelova Podgorice, koristeći sve potencijale u najboljem interesu lokalnog stanovništva.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku