Lokalni izbori u Kotoru: Do 18 sati glasalo 48,15 odsto birača

post-img Dragan Ivanović, predstavnik grupe građana “Čuvari Grada” – Foto RTCG (PrtSc)
autor-img 24KROZ7 29.09.2024. 16:07

U Kotoru se danas održavaju lokalni izbori, a birališta su otvorena od sedam sati ujutro i biće dostupna građanima do 20 sati. Pravo glasa na ovim izborima ima 18.498 građana, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Stanovnici Kotora biraju između 12 lista koje su se prijavile za ove izbore.

Među prijavljenim listama nalaze se Crnogorska građanska akcija, lista “Za Kotor – Miljan Popović”, Demokratska alternativa pod sloganom “Dr Davor Kumburović – Da se Kotor pita”, Evropski savez i Grupa građana “Čuvari grada”.

Takođe, u trci za mandate u lokalnom parlamentu su i koalicija “Za budućnost Kotora”, koju čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija. Pored njih, tu su i Kotorski pokret pod vođstvom Siniše Kovačevića, Hrvatska građanska inicijativa, kao i Demokratska partija socijalista. Koalicija Demokrate i Pokret Evropa sad takođe će učestvovati, kao i Grbaljska lista, dok je Socijalistička narodna partija ušla u savez sa Demokratskom srpskom strankom.

 

Dragan Ivanović, predstavnik grupe građana “Čuvari Grada”, izjavio je da očekuje veće uključivanje građana Kotora u odlučivanje o budućnosti svog grada.

– Izbori su dobro organizovani, ali smatram da građani zaslužuju veću ulogu u donošenju ključnih odluka koje utiču na razvoj i očuvanje autentičnosti Kotora – rekao je Ivanović.

Izlaznost do 18 sati: 

U Kotoru je do 18 sati glasalo 48,14 odsto birača, odnosno njih 8.894, saopštila je lista PES-a i Demokrata

Izlaznost do 17 sati:

Do 17 sati, u Kotoru je glasalo 8.135 birača ili 44,03 odsto, saopštila je predsjednica Opštinske izborne komisije Anka Perović za Portal RTCG.
Ona je dodala da nepravilnosti do tog trenutka nije bilo.

Izlaznost do 15 sati:

Prema informacijama iz Opštinske izborne komisije (OIK), do 15 sati glasalo je 6.290 građana, odnosno 34 odsto birača ukupnog broja birača. Komisija je saopštila da do sada nisu zabilježene značajne nepravilnosti na biralištima, osim što podaci o izlaznosti još uvijek nisu stigli sa dva biračka mjesta.

Predstavnici izborne komisije očekuju da će tokom dana odziv birača biti veći, s obzirom na to da izborna mjesta ostaju otvorena do 20 sati, omogućavajući svim građanima Kotora da iskoriste svoje pravo glasa.

Ovi lokalni izbori imaju veliki značaj za budući politički i ekonomski kurs Kotora, s obzirom na različite liste koje nude širok spektar programa, od lokalnih infrastrukturnih projekata do očuvanja kulturne baštine i razvoja turizma.

Kako se izborni proces odvija bez većih problema, pažnja se sada usmjerava na to koliko će birača iskoristiti svoje pravo do zatvaranja birališta, čime će se formirati nova lokalna vlast koja će upravljati Kotorom u narednom periodu.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku