MANS: Neznanje ili loša namjera – Amandmani PES-a na Zakon o državnoj imovini

post-img NVO Mans
autor-img 24kroz7 11.07.2024. 08:00

Nevladina organizacija MANS je na svojoj Fejsbuk stranici uputio kritiku na račun amandmana koje je Pokret Evropa sad (PES) predložio na Zakon o državnoj imovini.

MANS je istakao neslaganje sa obrazloženjem poslanika Vasilija Čarapića koji je izjavio da Državno tužilaštvo “nije nadležno da postupa u skladu sa odredbama kojima se uređuje građanska i upravna materija”. MANS je ukazao da Zakon o obligacionim odnosima u članu 107 jasno definiše ulogu državnog tužioca i njegovo pravo da zahtijeva utvrđivanje ništavosti ugovora.

Uz to, Pravilnik o unutrašnjem poslovanju državnog tužilaštva već uređuje postojanje tzv. upisnika za predmete koji se odnose na postupke za utvrđivanje ništavosti ugovora, što dodatno demantuje Čarapićeve tvrdnje, kazali su iz MANS-a.

Apelovali su na sve poslanike da bez odlaganja odbiju predložene zakonske izmjene, smatrajući ih direktnim podsticajem za korupciju i naglašavajući da bi mogli imati dugoročne negativne posljedice po javni interes i vladavinu prava.

Amandman 2

– Zašto bi neko pokretao tužilačku istragu nakon što se zaključi ugovor? – pitaju se iz Pokreta Evropa sad.

MANS ih je podsjetio na niz spornih privatizacija i poslova koji su bili predmetom kritika u prošlosti, uključujući:

KAP, Telekom, Boksiti, Željezara, Rudnik uglja, Limenka, Možura, Solana, Luštica, Mamula, Porto Montenegro (Arsenal), Južni Jadran, Primorka, Meljine, Duvanski, Luka Bar/Budva, Bjelasica Rada, Plavi Horizonti, Kraljičina plaža

Ove su investicije imale ozbiljne posljedice po crnogorsku ekonomiju i društvo, te je stoga neophodno spriječiti usvajanje novih zakonskih rješenja koja bi mogla otvoriti vrata daljnjoj korupciji i zloupotrebama.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku