Milatović: Dobijanje IBAR-a bio bi dodatan implus ubrzanju puta u EU

post-img Foto: Služba za informisanje predsjednika
A.R. 20.03.2024. 11:09

Dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) bio bi dodatan impuls ubrzanju evropskog puta Crne Gore, ocijenio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je to kazao na sastanku sa ambasadorima Kvinte pri OEBS-u.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Milatović je poručio da Crna Gora, kao dugogodišnji lider u evropskim integracijama, želi da okonča proces i postane punopravna članica Evropske unije (EU) do 2028. godine.

Navodi se da je Milatović ambasadore upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima koji se zasnivaju na stremljenjima da Crna Gora postane naredna članica EU, da kao članica NATO jača svoj kredibilitet, da dodatno unaprijedi dobrosusjedsku saradnju, kao i svoju poziciju u multilateralnim okvirima.

On je podsjetio na rezultate koje je Crna Gora postigla na polju vladavine prava i nezavisnosti institucija, dodajući da bi dobijanje IBAR-a bio dodatan impuls ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

“Istaknut je značaj podrške OEBS-a na putu demokratskog sazrijevanja posebno u izbornoj reformi i unaprjeđenju izbornog procesa u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Milatović ukazao na važnost jačanja slobode medija, kao jednog od temelja svakog demokratskog društva.

Navodi se da su ambasadori OEBS-a poručili da će nastaviti da podržavaju reformske procese u Crnoj Gori.

Izvor: MINA

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku