Milatović na Mirovnom samitu u Švajcarskoj: Dijalog za pravedan i trajan mir u Ukrajini

post-img Mirovni samitu za Ukrajinu u Burgenštoku, Švajcarska
24kroz7 15.06.2024. 08:42

Predsjednik Jakov Milatović je učestovaće na prestižnom Mirovnom samitu za Ukrajinu, koji je će okupit visoke zvaničnike i svjetske lidere iz različitih dijelova svijeta. Pozvan od strane švajcarske predsjednice Viole Amherd, ovaj važan skup održavao se u Burgenštoku, pružajući ključnu platformu za dijalog i pregovore s ciljem uspostavljanja pravednog i trajnog mira u Ukrajini, utemeljenog na međunarodnom pravu i načelima Povelje Ujedinjenih naroda, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva.

U saopštenju  je istaknuto je kako je cilj ovog samita promovisati zajedničko razumijevanje mogućih okvira za postizanje mira te definisati mapu puta za buduće mirovne procese. Raspravljaće se o širokom spektru tema od međunarodnog interesa, uključujući pitanja nuklearne i prehrambene sigurnosti, slobode plovidbe te humanitarna pitanja, sa naglakom na važnost saradnje i solidarnosti među državama.

Na samitu će učestovati istaknuti svjetski lideri poput ukrajinskog predsjednika Zelenskog, francuskog predsjednika Macrona, potpredsjednice SAD-a Kamale Haris, te mnogih drugih visokih zvaničnika. Njihova prisutnost simbolisaće globalnu podršku mirovnim inicijativama i angažmanu u rješavanju kompleksnih izazova s kojima se suočava Ukrajina, navodi se u saopštenju.

U kontekstu međunarodne zajednice, Crna Gora ističe svoju odgovornost kao članica te aktivno doprinosi uspostavljanju međunarodnog mira i sigurnosti. Kroz sudjelovanje na ovakvim važnim skupovima, poput Mirovnog samita za Ukrajinu, Crna Gora pokazuje svoju predanost promicanju stabilnosti i suradnje na globalnoj razini, čime se gradi temelj za održivu budućnost svih naroda i država, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku