Milatović najavio svoje učešće na izborima u Podgorici

post-img Jakov Milatović – Foto: Vesna Lalić
izvor: Vijesti 18.08.2024. 17:08

Rezultati predstojećih izbora u Glavnom gradu biće jasan signal da država treba da krene drugim putem, ocijenio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović navodeći da ima odgovornost da bude uključen u izborni proces u Podgorici.

Milatović je za Dan rekao da su vanredni izbori u Podgorici bili neminovnost nakon svega što se dešavalo na lokalnom nivou.

Prema njegovim riječima, to je najpoštenije rješenje u datom trenutku.

– Kada dogovora nema, a građani trpe, rješenje je jednostavno: vratiti građanima mandat – naveo je Milatović.

On je kazao da kao odgovoran političar, kao rođeni Podgoričanin, koji je životno vezan za grad, ne može da sa strane posmatra razbijanje nade u promjene.

– Zato imam odgovornost da budem uključen u izborni proces u Podgorici. Uskoro ću obavijestiti javnost na koji način. To je moj grad. Tu sam rođen. Tu sam odrastao. Tu su mi rođena djeca. Tu želim da nastavim da živim – rekao je Milatović.

On je kazao da izbora očekuje da Podgorica dobije vlast koja će se na mnogo bolji i efikasniji način nositi sa svakodnevnim problemima građana.

“Jer Podgorica zaslužuje bolje”, ocijenio je Milatović.

Govoreći o Vladi, Milatović je rekao da njegovo ranije zalaganje za inkluzivan pristup prilikom formiranja 44. Vlade bilo motivisano potrebom da se novoformirana većina efikasno odnese prema ključnim izazovima pred Crnom Gorom u tom trenutku, a to su bila imenovanja u pravosuđu.

– Ispravnost te odluke pokazala je uspješna institucionalna konsolidacija kojom je naš put ka Evropskoj uniji otključan – rekao je Milatović.

On je kazao da kao suštu suprotnost tome “mi danas imamo najbrojniju vladu u Evropi”.

“Sa preko 30 članova i sedam potpredsjednika, koliko čujem kandidovanu za Ginisovu knjigu rekorda, i sa raspodjelom resora mimo svakog racionalnog principa, a na štetu građana Crne Gore”, dodao je Milatović.

On je rekao da ne vidi kako nove, nelogične podjele postojećih ministarstava, praćene osnivanjem novih kabineta, mogu doprinijeti efikasnosti i održivosti.

–  To naprosto isključuje jedno drugo. Žao mi je što se nova većina, umjesto da ispravlja stare boljke sistema, kakve su politička trgovina, borba za fotelje i podjelu “plijena”, odlučila da ga još više destabilizuje – kazao je Milatović.

On je kazao da je parlament sveden na, kako je rekao, običan protočni bojler Vlade.

– Bojim se da smo daleko od onoga što čini institucionalnu demokratiju. Odnos premijera prema institucijama je poražavajući. Građani, nažalost, tome svakodnevno svjedoče – naveo je Milatović.

On je dodao da zato smatra da je i uloga predsjednika, kao direktno biranog od građana, u ovim trenucima demokratskog sazrijevanja ključna.

– Isključivo me interesuje interes Crne Gore i naših građana, kojima služim. Vjerujem da će u tom kontekstu i rezultati predstojećih izbora u Glavnom gradu biti jasan signal da ova država treba da krene drugim putem ukoliko zaista želi napredak ka boljoj budućnosti za sve nas – poručio je Milatović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku