Milatović: Vladajuća većina ruši temeljne principe vladavine prava zbog jednog čovjeka

post-img Vlada Crne Gore
D.V. 11.04.2024. 21:00

Nakon što niti jedan poslanik Zakonodavnog odbora nije podržao izmjene Zakona o Ustavnom sudu, čak ni oni koji su ih potpisali, bili smo u uvjerenju da su poslanici većine shvatili grešku – da nije moguće neustavnim i antisistemskim zakonskim rješenjima dopisivati Ustav, koji je već propisao uslove za prestanak funkcije sudija Ustavnog suda. Međutim, “pravna pamet” PES-a osmislila je izmjene Zakon o PIO i dodatno iskompromitovala sad već očitu namjeru da neustavno produže mandat predsjedniku Ustavnog suda, navodi u saopštenju potpredsjednica Zakonodavnog odbora u Skupštini Crne Gore Sonja Milatović.

Sonja Milatović
Sonja Milatović

Parlamentarna većina instant intervencijama na sistemskim zakonima, bez javne rasprave i mišljenja Evropske i Venecijanske komisije, atakuje na pravni poredak i ruši temeljne principe vladavine prava – zbog jednog čovjeka, ali i svjesno umanjuju mogućnost da se dobiju privremena mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Upornost i brzina kojom štancuju antisistemske amandmane dodatno produbljuju sumnju u otvoreni politički uticaj na najvišu ustavno pravnu instancu.

Pritom, brine ćutanje ministra pravde i Vlade, ali i Sudskog savjeta, koji bi zbog sopstvenog profesionalnog digniteta morali jasno da se ograde od ove pravne lakrdije, koja nije primjerena uređenim demokratskim sistemima, zaključuje u saopštenju Milatovićeva.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku