Milatović: Zabrinjava činjenica da Crna Gora još uvijek nema ambasadora pri NATO-u

post-img Foto: Kabinet predsjednika CG
24kroz7 05.06.2024. 13:31

– Zabrinjava činjenica da Crna Gora još uvijek nema ambasadora pri NATO-u, na čemu sam insistirao prije više mjeseci tokom vanjskopolitičkih konsultacija sa predstavnicima Vlade – kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika, naglasio da članstvo Crne Gore u NATO, postignuto 2017. godine, “jedna je od najvažnijih odluka u novijoj crnogorskoj istoriji i signal je naše čvrste opredijeljenosti za očuvanjem demokratskih vrijednosti, mira, i ekonomskog prosperiteta.”

Milatović je naveo da danas kada obilježavamo sedmu godišnjicu pristupanja Crne Gore NATO-u, “ukazujem na značaj našeg članstva u ovom savezu, posebno u vremenima kompleksnih izazova sa kojima se Evropa i svijet danas suočavaju.”

– Ono nam obezbjeđuje zaštitu, predvidivost i stabilnost, u okviru kojih možemo nesmetano nastaviti da razvijamo crnogorsku demokratiju kroz jačanje vladavine prava i izgradnju građanskog društva. Posvećenost članstvu neophodno je demonstrirati u kontinuitetu kroz odlučno i aktivno učešće u NATO misijama, doprinoseći time kolektivnoj odbrani i spremnosti Alijanse da odgovori na sve bezbjednosne izazove – istakao je.

Prema njegovim riječima obaveza svih državnih institucija, “ali i svih donosioca odluka je da svojim djelovanjem daju doprinos unaprjeđenju naše međunarodne pozicije, te naše države kao odgovorne, kredibilne i pouzdane saveznice.”

– Važno je da svi politički činioci odgovorno i inkluzivno pristupe donošenju odluka, u cilju suštinskog jačanja kredibilnosti naše države. Smatram da je to naša obaveza, ali i osnov napretka u okviru pregovaračkog procesa sa EU, zagledajući se u punopravno članstvo kao finalni cilj kojem težimo – zaključio je.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku