Milica Kovačević: Izborni turizam je neprihvatljiv, ali nemamo sve informacije

post-img Milica Kovačević
IZVOR: RTCG 29.09.2024. 12:50

Izborni turizam, ili dovođenje birača iz drugih država da glasaju u Crnoj Gori, ponovo je u fokusu domaće javnosti, posebno nakon što su pojedine političke partije izrazile zabrinutost zbog ovakvih praksi. Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Milica Kovačević, tokom izbornog podkasta CDT-a osvrnula se na ovu pojavu, naglasivši da se radi o ozbiljnoj zloupotrebi koja je neprihvatljiva. Međutim, Kovačević je istakla da još uvijek nedostaje ključnih informacija o navodima koje je iznio Demokratski front.

– Bilo da se radi o pojedinačnim odlukama ili o zloupotrebi upisanosti u dvije države, svjedoci smo brojnih primjera izbornog turizma, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. Sjetimo se situacije u Šavniku krajem 2022. godine, ali i onoga što smo vidjeli na beogradskim izborima u saradnji Aleksandra Vučića i Milorada Dodika – izjavila je Kovačević.

Ona je dodala da, iako mediji izvještavaju o ovim slučajevima, nema detaljnih podataka o tome kada su ti ljudi stekli crnogorsko državljanstvo, niti je poznato da li su zakonito prijavljeni u dvije države.

Jedan od problema na koji je Kovačević ukazala jeste i nepostojanje zakonitog prebivališta na dva mjesta, jer, kako kaže, osoba ne može istovremeno živjeti u dvije države. Uprkos tome, Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je mali broj građana stekao crnogorsko državljanstvo u posljednje četiri godine, ali bez jasnih informacija o tome da li se radi o ljudima koji učestvuju u izbornom procesu.

Kovačević je pozdravila aktivnosti MUP-a u vezi s istragama oko ovih prijava, dodajući da postoji mogućnost da se radi o organizovanoj akciji koja uključuje strane elemente.

– Apelujemo na građane koji su eventualno pod pritiskom došli iz Srbije da glasaju u Crnoj Gori da to ne rade, jer time krše zakon i izlažu se riziku odgovornosti. Vjerujem da Crna Gora neće postati mjesto gdje će takva ponašanja biti nagrađena – rekla je ona.

Osvrćući se na reakcije u regionu, Kovačević je istakla važnost uloge civilnog društva i medija. Navela je primjer Beograda, gdje su nepravilnosti dokumentovane i predstavljene domaćoj i međunarodnoj javnosti, što je na kraju dovelo do ponavljanja izbora. Ovaj slučaj pokazuje kako pravovremeno reagovanje može donijeti promjene i spriječiti dalje zloupotrebe izbornog procesa.

Izborni turizam ostaje tema koja izaziva mnogo polemika u Crnoj Gori, ali i dalje ostaje pitanje – da li će svi odgovorni biti identifikovani i kažnjeni?

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku