MUP: Usvojene izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima

post-img Foto: MUP Crne Gore
autor-img 24KROZ7 18.08.2024. 11:05

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore, na predlog Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima.

– Imajući u vidu da je jačanje kadrovskih kapaciteta jedan od ključnih prioriteta u svobuhvatnom reformskom procesu bezbjednosnog sektora, usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima stekli su se preduslovi da osnažimo policijske redove, posebno imajući u vidu višegodišnji problem nedostatka kadrova – navodi se u saopštenu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Predloženi model zapošljavanja u Upravi policije u vanrednim okolnostima, kakva jeste trenutni nedostatak od 1.500 policijskih službenika, omogućiće mladim ljudima koji su obavili stručno osposobljavanje u Upravi policije ili u nekom od drugih organa obavještajno-bezbjednosnog sektora da dobiju priliku da rade na poslovima za koje su se školovali. Tako, između ostalog, činimo dodatan napor da zaustavimo odlazak mladih iz Crne Gore I dajemo mogućnost da rade u interesu svoje države I građana.

Takođe, svi bivši policijski službenici koji su iz egzistencijalnih razloga u proteklim godinama napuštali Upravu policije, moći će da se prijave na javne oglase I zasnuju radni odnos u Upravi policije. Na taj način svojim znanjem I dugogodišnjim iskustvom daće veliki doprinos našoj zajedničkoj borbi, ne samo protiv kriminala I korupcije, već I borbi da svaki pojedinac u Crnoj Gori bude bezbjedan.

– Borbu za bezbjedno društvo nastaviće i policijski službenici koji ispunjavaju ili će uskoro ispuniti uslove za penzionisanje po povlašćenim uslovima, jer izmjene zakona propisuju i prolongiranje roka za ostvarivanje uslova za penziju po povlašćenim uslovima do 31.decembra 2028. godine.
Izmjene i dopune krovnog zakona za Ministarstvo unutrašnjih poslova samo su jedan u nizu koraka koje menadžment preduzima u cilju unapređenja svih segmenata rada. Svjesni i drugih nedostataka trenutno važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima već u septembru pristupiće se sveukupnoj analizi, a zatim i radu na novom zakonskom rješenju – zaključuje se u saopštenju.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku