NATO bira novog Generalnog sekretara, Đukanović nije u igri

post-img Milo Đukanović
Izvor: Dan 15.06.2024. 15:21

Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis je najozbiljniji kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a, a bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića niko nije pominjao, saopšteno je “Danu” iz više izvora iz te vojne alijanse.

Inače, o izboru generalnog sekretara i njegovog zamjenika pitaće se i Crna Gora, jer se u NATO-u odluke donose konsenzusom, iako formalnih izbora za to mjesto nema, već se države članice dogovaraju o čelnim funkcijama.

Nakon pisanja turskog portala “Firtina Haber”, u Crnoj Gori je aktuelizovana tema izbora novih čelnika NATO-a jer je taj medij objavio da je najozbiljniji kandidat za mjesto zamjenika generalnog sekretara NATO-a bivši predsjednik naše države Milo Đukanović.

Pomenuti portal je objavio da diplomate iz devet članica NATO-a, uključujući i Tursku, namjeravaju da nekadašnjeg predsjednika Crne Gore predlože za poziciju zamjenika generalnog sekretara. Izbor novog generalnog sekretara, a potom, najvjerovatnije, i njegovog zamjenika, planiran je u oktobru, do kada je sadašnjem generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu produžen mandat, a on je već deset godina na toj poziciji.

Poznavaoci prilika u Alijansi smatraju da će se ko pokriva čelne funkcije znati već u julu, kada će biti održan godišnji samit NATO-a u Vašingtonu, a kada će, ujedno, biti obilježeno i 75 godina od formiranja tog vojno-političkog saveza. Prema sadašnjoj situaciji, najveće šanse da bude izabran za generalnog sekretara NATO-a ima premijer Holandije Mark Rute, ali je u igri i predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis. Rute ima podršku više od 20 članica, a Johanisu ističe drugi mandat i više ne može biti na poziciji predsjednika Rumunije. Naši sagovornici kažu da može doći i do promjena jer Johanis ima ambicije i da dobije neko mjesto u administraciji Evropske unije, a to će se vrlo brzo znati, jer su evropski izbori održani nedavno i uskoro će početi raspodjela funkcija.

Za sva čelna mjesta u NATO-u do sada je bila praksa da se među članicama postigne konsenzus, i ta procedura već traje, pa je zato i poznato kolika je, na primjer, trenutna podrška Ruteu. To znači da i kod izbora zamjenika generalnog sekretara treba postići konsenzus. Naravno, javnost će o svemu biti obaviještena tek kada bude postignut dogovor.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku