Nedostatak transparentnosti u javnim nabavkama otvorio prostor za korupciju i zloupotrebu sredstava u Opštini Tivat

post-img Komnenović foto: Siniša Luković
autor-img 24kroz7 06.08.2024. 17:11

Predstavnici lokalne uprave na čelu sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem oštro su kritikovali izvještaj DRI, nazivajući ga skandaloznim, zlonamjernim i politički motivisanim.

DRI tvrdi da je prisutan veliki broj nedostataka u transparentnosti i odgovornosti rada ove Opštine.

Prema nalazima DRI, Opština Tivat nije pravilno evidentirala izdatke, što je rezultiralo negativnim mišljenjem na finansijsku reviziju završnog računa budžeta. Nepravilna evidencija izdataka u iznosu od 30% ukupnih izdataka (oko 23,5 miliona eura) ozbiljno ugrožava finansijsku transparentnost i odgovornost lokalne uprave.

Ovaj nalaz nije trivijalan, kako tvrde predstavnici Opštine, već ukazuje na ozbiljne sistemske probleme u vođenju finansija.

Zatim, revizija je otkrila disproporciju u poslovanju Opštine Tivat sa nizom zakona, uključujući Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o finansiranju lokalne samouprave, Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, i druge.

Nepridržavanje ovih zakona predstavlja ozbiljan prekršaj i ugrožava integritet i funkcionalnost lokalne uprave.

Da li su tvrdnje Opštine da su ove nepravilnosti trivijalne u odnosu na stanje u čitavoj državi, skretanje pažnje sa suštine problema?

DRI je takođe utvrdila da Opština nije osigurala praćenje realizacije ugovora o javnoj nabavci, niti je imenovala odgovorna lica za ovaj proces. Ono što je laiku nepoznato je da nedostatak transparentnosti u javnim nabavkama otvara prostor za korupciju i zloupotrebu sredstava, što je neprihvatljivo za bilo koju javnu instituciju.

Ova revizija je takođe ukazala i na nepravilnosti u zapošljavanju sektora Komunalne policije i Službi spasavanja, gdje su zaposlena lica bez potrebnih specijalističkih pregleda. Ovakvi nalazi mogu ukazivati na izuzetno neodgovoran pristup zapošljavanju i ugrožavanje sigurnosti građana Tivta.

Umjesto što odbacuje ove nalaze kao zlonamjerne i politički motivisane, rukovodstvo Opštine mora preduzeti konkretne mjere za ispravljanje utvrđenih nepravilnosti. Bilo političkih intenzija ili ne, samo kroz transparentan i odgovoran pristup upravljanju može se povratiti povjerenje građana i osigurati održivi razvoj ove primorske opštine.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku