Nema pomaka u formiranju lokalne vlasti u Budvi

post-img Prva sjednica novog mandatnog saziva SO Budva 07.07.2024. – Foto: RTV Budva
autor-img 24kroz7 07.07.2024. 17:15

Nakon što predsjednik Skupštine opštine Budva nije izabran na današnjoj sjednici, započeo je mjesec dana dugi rok za konstituisanje parlamenta i izbor novog predsjednika tog tijela, nakon prijevremenih lokalnih izbora u prijestonici turizma. Gotovo sve političke partije optimistično najavljuju da će vlast biti uspostavljena do 6. avgusta.

Mladen Mikijelj, nosilac liste „Za budućnost Budve“, očekuje da će nova vlast biti formirana oko te liste. Lider koalicije „Za budućnost Budve“ izjavio je da očekuje brzo formiranje vlasti i da će je činiti partije koje već dominiraju državnim parlamentom. On je naglasio da je Opštinska izborna komisija potvrdila da je njihova lista pobjednik izbora.

– Imamo 2.800 glasova, što je više od 2.600 ili 2.400 glasova. Nadam se da ćemo uskoro početi raditi na sastavljanju vlasti u skladu sa izbornom voljom građana. Očekujem da partije koje čine većinu u državnom parlamentu budu dominantne i u budućoj vlasti u Budvi. Planiramo razgovarati sa svim potencijalnim partnerima i nadam se da ćemo uskoro imati sjednicu parlamenta na kojoj ćemo predložiti budućeg predsjednika Skupštine opštine – rekao je Mikijelj.

Na pitanje o potencijalnim partnerima, Mikijelj je naveo Demokrate i PES, te dodao da očekuje razumijevanje od svih političkih subjekata na anti-DPS platformi.

Sa druge strane Pokret Evropa sad i Demokrate planiraju da predstave svoje platforme kako bi obezbijedili parlamentarnu većinu, a Građanski pokret URA smatra da dosadašnja vlast nije zaslužila da nastavi upravljati gradom i predlaže formiranje nove vlasti oko centrističkih partija.

Nosilac liste Demokrata, Đorđe Zenović, izjavio je da su vodili razgovore s listama koje su osvojile najviše glasova.

– Naš opštinski odbor je usvojio zaključak da u formalne pregovore uđemo tek kada neko ima podršku od 13 odbornika. Imamo blokadu Skupštine i izvršne vlasti. Druga turistička sezona prolazi bez predsjednika Opštine, što je strašno za turističku metropolu. Službe ne rade svoj posao, grad je u rasulu. Moramo se uozbiljiti i formirati stabilnu vlast – kazao je Zenović.

Odbornica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić najavila je da će, ako većina ne bude formirana u narednim danima, Demokratska Crna Gora predstaviti svoju platformu za rješenje situacije.

Predrag Zenović ispred koalicije Pokreta Evropa sad, Nova Budva, slobodni građani, najavio je da će ta lista predložiti platformu za evropsku Budvu, kako bi se oko nje mogla formirati nova vlast.

– Budva je u haosu, dočekuje turističku sezonu u potpunoj neorganizaciji lokalne uprave. Vjerujem da odgovorna vlast na evropskoj platformi može izgraditi novu lokalnu samoupravu – poručio je Zenović.

Blažo Rađenović, lider budvanske URE, naglasio je da frakcije bivšeg Demokratskog fronta koje su dobile najviše mandata nisu uspjele da daju prijedlog za predsjednika Skupštine opštine.

– Budva treba vlast koja će joj vratiti sjaj. Naš prioritet je raskid ugovora o zakupu Svetog Stefana i vraćanje Luke Budva lokalnoj samoupravi – rekao je Rađenović.

Petar Odžić, nosilac liste SDP, LP, SD i građani, ocijenio je da je politička situacija u Budvi loša.

– Lista koju predvodim neće biti prepreka formiranju građanske vlasti u Budvi. Nećemo razgovarati s Novom srpskom demokratijom, ali smo otvoreni za koaliciju sa ostalim političkim subjektima – poručio je Odžić.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku