Ništa od amandmana Crne Gore na rezoluciju, Spajić i Ivanović uzaludno pokušali da prevare javnost

post-img Foto: 24kroz7
24kroz7 20.05.2024. 13:41

Izgleda da je Vlada Crne Gore uzaludno danima pokušavala ubijediti domaću i međunarodnu javnost kako će predlaganjem dva amandmana na tekst rezolucije o Srebrenici doprinijeti da ova tema lakše dobije svoju prohodnost, te da je javnost u Crnoj Gori i regionu lakše “proguta”.

Tek što se stišala bura oko blamaže da je navodno sve dogovoreno sa partnerima iz SAD-a, što je javno demantovao Stejt Department, stigao je novi probem za našu diplomatiju. Iako je izgledalo da će kosponzori rezolucije pristati da naprave određeni “padobran” za Vladu Milojka Spajića time što će prihvatiti makar prvi amandman, desilo se suprotno. Amandmani su se u modifikovanoj verziji našli samo u preambuli rezolucije i to u znatno izmijenjenoj formi, a suštinski su potpuno različiti – piše Dan.

Iz prvog amandmana izbačena je kovanica “individualna odgovornost” što je bila suština tog predloga, a stavljen je dio da se odgovornost ne može pripisivati etničkim, nacionalnim ili vjerskim skupinama u cjelini. Time se cilj predlaganja prvog amandmana potpuno obesmislio.

Kada je riječ o drugom, tu je tek amandman prešao u svoju potpunu suprotnost. Umjesto da se na neki način zaštiti Dejtonski sporazum, što je bio predlog Vlade Crne Gore, u konačnom tesktu od toga nema apsolutno ništa. Ostalo je samo da će čuvati teritorijalni integritet i multikulturalni sklad u Bosni i Hercegovini, čime se jasno stavilo do znanja da će se Dejtonski sporazum mijenjati.

Po svemu sudeći, dva dana pred glasanje, propao je pokušaj crnogorske diplomatije da relativizuje rezoluciju i da širenjem konfuznih informacija pacifikuje javnost.

Ostaje da se vidi hoće li Vlada na kraju glasati ZA i time značajno narušiti odnose sa srpskim narodom u Crnoj Gori i regionu kojeg rezolucija zigoše, ili će biti uzdržana ili protiv i time degradirati svoju dosadašnju državnu politiku.

Naročito će biti zanimljivo kako će na sve reagovati partneri PES-a u Vladi nakon što je jasno da ih je premijer Spajić i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sedmicama “vukao za nos”, plasirajući tezu kako su njihovi amandmani zapravo sigurni, jer su dogovoreni sa predlagačima rezolucije.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku