Održana prva sjednica rekonstruisane Vlade: Donešena odluka da Vlada ima rekordna 54 državna sekretara

post-img Foto: Flickr, Vlada Crne Gore
izvor: Vijesti 23.07.2024. 19:26

Vlada Crne Gore održala je danas prvu sjednicu rekonstruisane Vlade, kojom je predsjedavao premijer mr Milojko Spajić.

Na sjednici je donešena odluka o Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave. Kako je naglašeno, nakon rekonstrukcije 44. Vlade nastala je potreba za reorganizacijom državne uprave, pa se Uredbom osnivaju: Ministarstvo rada zapošljavanja i socijalnog dijaloga; Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije; Ministarstvo pomorstva; Ministarstvo saobraćaja; Ministarstvo turizma; Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera; Ministarstvo energetike; Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa; Ministarstvo regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama i Ministarstvo dijaspore.

Vlada je konstatovala i prestanak funkcije državnim sekretarima pa je tako donijeta odluka o prestanku dužnosti državnim sekretarima u Ministarstvu pravde, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Ministarstvu energetike i rudarstva i Ministarstvu vanjskih poslova, zbog prestanka mandata ministara u 44. Vladi Crne Gore, kao i prestanku dužnosti mr Bojanu Božoviću koji je danas izabran na funkciju ministra pravde.

Na sjednici Vlade Crne Gore donijeta je Odluka o određivanju ministarstva koja mogu imati državne sekretare. U skladu sa Zakonom o državnoj upravi koji propisuje da ministarstva mogu imati najviše tri državna sekretara, ovom Odlukom se otvara mogućnost da tri ministarstva mogu imati po jednog državnog sekretara, dok petnaest ministarstava mogu imati po dva državna sekretara, a sedam ministarstava može imati po tri državna sekretara koje imenuje Vlada, na predlog ministra.

Ova odluka otvara mogućnost da rekonstruisana 44. Vlada Crne Gore može imati rekordna 54 državna sekretara.

Vlada je donijela odluku i o konstatovanju prestanak mandata generalnoj sekretarki u Ministarstvu vanjskih poslova, zbog prestanka mandata ministra vanjskih poslova u 44. Vladi Crne Gore, kao i prestanak mandata savjetnicima potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, savjetnicima potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu i savjetnicima potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade.

Na sjednici Vlade konstatovano je razrješenje stalnih radnih tijela Vlade – Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, a u nastavku je donešena odluka o imenovanju Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, kojom će rukovoditi Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju; Komisiju za ekonomsku politiku i finansijski sistem, na čeli sa Nikom Đeljošajem, potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku i ministrom ekonomskog razvoja; Komisiju za kadrovska i administrativna pitanja, kojom će rukovoditi Dragoljub Nikolić, generalni sekretar Vlade i Komisiju za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, na čelu sa Slavenom Radunovićem, ministrom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Tokom sjednice premijer Spajić je zadužio Milutina Buturovića, ministra bez portfelja da koordinira aktivnosti koje se odnose na saradnju sa Skupštinom Crne Gore.

Na sjednici su donijeta i rješenja o imenovanju savjetnika potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku i to: Sandra Radević, Božidar Radinović, Milica Kaluđerović, Marija Nikčević i Valentina Minić.

Rasprava (2)
M
Misko Susic
31.07.2024.

Acika kralju

Odgovori
A
Aco
23.07.2024.

Hoće li rekonstrukcija zgrade da izdrži toliko foteljama,neke lakše fotelje da izdrži ...

Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku