Opasnosti od erupcije vulkana na Sulavesiju: Evakuacija i zatvaranje Aerodroma

post-img Foto: AP News
IZVOR: POLITIKA 19.04.2024. 12:32

Na indonežanskom ostrvu Sulavesi, stanovnici su danas bili primorani na evakuaciju zbog opasnosti od širenja pepela, raspršenog kamenja, vrelog vulkanskog oblaka i potencijalnog cunamija, izvještava AP News.

Vlasti su naložile evakuaciju za više od 11.000 ljudi, iako je samo oko 1.000 ljudi dosad napustilo svoje domove.

Međunarodni aerodrom u gradu Manado, udaljen manje od 100 kilometara od vulkana Maunt Ruang, i dalje je zatvoren zbog vulkanskog pepela koji se širi vazduhom. Satelitski snimci Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku pokazuju da se pepeo proširio na zapad, sjeverozapad, sjeveroistok i jugoistok, pokrivajući Manado i Severnu Minahasu, prenosi Politika.

Šef regionalnog aerodroma Ambar Surjoko je izjavio da i dalje prate situaciju nakon erupcije Maunt Ruanga i da rade u koordinaciji sa relevantnim akterima kako bi se predvidjele akcije za omogućavanje bezbjednosti avio saobraćaja.

Postoji strah od urušavanja dijela vulkana u more, što bi moglo izazvati cunami, kao što se dogodilo prilikom erupcije vulkana 1871. godine. Maunt Ruang je u srijedu imao bar pet jakih erupcija, što je dovelo do najvišeg nivoa uzbune koji je izdao Centar za vulkanologiju i procjenu geološkog rizika. Građanima je naloženo da budu udaljeni najmanje šest kilometara od vulkana koji ima nadmorsku visinu od 725 metara.

Indonezija, arhipelag ostrva na kojem živi oko 270 miliona ljudi, ima 120 aktivnih vulkana.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku