Političar njemačkih Zelenih: Crna Gora u EU do 2026.

post-img Anton Hofrajter
Deutsche Welle 02.05.2024. 10:38

Predsjednik Evropskog odbora Bundestaga, političar Zelenih, Anton Hofrajter, zalaže se za brzo proširenje Evropske unije (EU). On smatra da bi Crna Gora mogla da se pridruži u roku od dvije godine.

– Ruski napad na Ukrajinu ljudima je jasno stavio do znanja da odugovlačenje, kao što je praktikovano s državama Zapadnog Balkana, može biti opasno – rekao je Hofrajter u razgovoru s novinarima povodom 20. godišnjice velikog proširenja Evropske unije na istok, koja je obilježena u srijedu 1. maja.

– Zemlje koje ispunjavaju kriterijume iz Kopenhagena trebalo bi da brzo postanu članice EU – rekao je političar Zelenih i posebno se založio za to da Crna Gora postane članica do 2026. godine.

Dodao je: “Ta zemlja bi mogla veoma brzo da se pridruži i ja mislim da bismo Crnu Goru mogli da iskoristimo kao primjer da pokažemo da je EU sposobna da se širi”, ujedno naglasivši da bi želio da vidi “jasnu posvećenost EU, ali i Njemačke”.

Predsjednik Evropskog odbora Bundestaga Anton Hofrajter smatra da je važno poslati signale Rusiji i Kini.

– Sada bi trebalo jasno da stavimo do znanja da smo, zbog sve većih prijetnji i geopolitičke neophodnosti, shvatili da nešto mora da se promijeni u procesu pridruživanja EU – rekao je Hofrajter.

On je, takođe, naglasio da kriterijumi za pristupanje neće biti oslabljeni. Građani zemalja EU moraju biti u mogućnosti da se “oslone na činjenicu da će se nove članice pridržavati istih pravila kao i one stare”, zaključio je političar njemačkih Zelenih.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku