Poslanici Skupštine traže od Spajića da Vlada bude kosponzor predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

post-img Foto: Skupština Crne Gore
24kroz7 26.04.2024. 18:15

Šef poslaničkog kluba DPS, Andrija Nikolić objavio je na mreži  Iks da je 35 poslanika uputilo pismo premijeru Milojku Spajiću, u kojem zahtijevaju da Vladu donese odluku o kosponzorstvu predloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

– Tekst pisma koje je poslato Vladi Crne Gore, ponuđen je na potpis poslanicima svih poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore, osim poslanicima nekadašnjeg Demokratskog fronta, koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid, napisao je Nikolić na društvenoj mreži Iks.

U dopisu koji je potpisalo 35 poslanika vlasti i opozicije se od premijera Spajića traži da Vlada bez odlaganja donese odluku o kosponzorisanju Rezolucije.

– Poštovani g. Spajiću, s obzirom na to da će se Generalna skupština Ujedinjenih nacija uskoro izjasniti o predlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojeg su državama članicama na razmatranje dostavile SR Njemačka i Republika Ruanda, te da se uprkos brojnim apelima istaknutih pojedinaca, političkih partija i civilnog sektora,vlasti Crne Gore nijesu pridružile grupi demokratskih i partnerskih zemalja koje su kosponzorisale pomenuti prijedlog Rezolucije, kao i da visoki zvaničnici državeneshvatljivo izbjegavaju da govore na ovu temu, pozivamo Vas da u najkraćem roku otklonite svaku dilemu o odnosu Crne Gore prema pomenutoj Rezoluciji, ali i prema genocidu u Srebrenici, na način što će vlada na čijem ste čelu, bez daljeg odgađanja, donijeti odluku o kosponzorisanju prijedloga Rezolucije – navodi se u dopisu koji je upućen premijeru.

U pismu se navodi da je “moralna i etička obaveza Crne Gore da i ovog puta snažno stane uz istinu i pravdu, potvrđenu presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala” kojim je potvrđeno da je u Srebrenici bio genocid i kojima je sedam osoba pravosnažno osuđeno za genocid izvršen nad Bošnjacima.

Dopis su potpisali poslanici opozicionih DPS-a, SD-a, Bošnjačke stranke, HGI-a, DUA i GP Ura, ali i poslanici aktuelne parlamentarne većine Seid Hadžić iz PES-a, Nikola Camaj i Artan Cobi iz Albanskog foruma

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku