Premijerski sat, Abazović: Posle ljetnje sezone slijedi politički zemljotres; Spajić: Dosado jedna dosadna

post-img Foto: Skupština Crne Gore
24kroz7 09.05.2024. 13:12

U Skupštini je u toku premijerski sat, treći otkad je na funkciji predsjednika Vlade Milojko Spajić.


Dritan Abazović (URA) kazao je kako “prevarama nema kraja” i da je važno vidjeti ko se “prodao zbog fotelje”.

– Najveća prevara je ono sa američkom ambasadom i amandmanima. To govori o karakteru ove vlasti. Genocid se desio prije Dejtonskog sporazuma, Vi ne poznajete elementarne stvari. Druga prevara je vezana za autoput – rekli ste da će prvi ašov tamo da bude u septembru, a danas pominjete 2026 – poručio je on Spajiću.

Potom je govorio o Do Kvonu – pitao je Spajića kada su imali kontakte, gdje i o čemu su razgovarali.

– S obzirom na to da ste vi imali komunikaciju sa njim i poslovne aktivnosti, kažite gdje, na kojoj adresi, u kojem ste aranžmanu bili sa njim i da li je tu bio posrednik jedan Vaš partner i da li znate kojim je vozilom ušao u Crnu Goru i sa kim se prvo ovdje sreo – upitao ga je.

Spajić je kazao Abazoviću da ima “tik tok dječja pitanja”.

Potom je rekao kako je ispunio obećanje sa prošlog premijerskog sata i na Abazovićevo je pitanje prvo pročitao odgovor bota sa ChatGPT-a, u kojem je stajalo kako je Do Kvon “duhoviti zabavljač” i da se sa njim u Beogradu “vjerovatno moglo razgovarati o umjetnosti”, kazao je on.

Uslijedila je nova serija pitanja Abazovića.

– On je imao sastanke sa Do Kvonom u Beogradu u Topalovićevoj 4. Pitam ga sad je li bio zaposlen ili suvlasnik u firmi DAS Capital u Singapuru i kada je iz toga izašao. Pitam ga i da li poznaje čovjeka Sindži Kimuru. Pitam vas i da li je DAS Capital kupovao tokene Terra Luna, po kojoj cijeni i kako se cijena mijenjala. Pitam i imate li nekretninu u Singapuru i da li ste je imali. To su moja pitanja – kazao je on.

Pitao je i koga je prevezla crna ‘škoda’ i ko je od ministara iz ove Vlade imao kontakte sa ljudima koji su prevezli Do Kvona u Crnu Goru.

– Dosado jedna dosadna, dajte da se vratimo onome što građanima odgovara. Nijesam imao nekretninu u Singapuru – i da sam imao, šta je problem? Šta ste Vi radili u životu, nijeste ništa stvorili, Vama su prve plate bile iz Skupštine. Razumijem Vaše komplekse i frustraciju – kazao je Spajić.

Dodao je da, za razliku od Abazovića, on nije nikad oštetio državu. Aludirao je na to da je Abazović sklopio ugovor sa kompanijom, vezano za lobiranje.

Abazović je kazao da Spajić vrijeđa ljude.

– Ništa mi nijeste odgovorili od onoga što sam Vas pitao. Ja sam Vam ostavio punu kasu. Protiv Vas je podnijeta krivična prijava prije sedam osam dana — dodao je.

Spajić će, dodao je, politički propasti zato što mu Vladu vode neznalice.


Maja Vukićević (DNP) kazala je kako je danas saznala da će još jedna odluka Vlade biti uperena protiv srpskog naroda.

– Teško je da se skoncentrišem nakon ovoga. Srpski narod je dominantno dao doprinos promjeni vlasti 2020. godine. Mislim da nema potrebe da se po stoti put targetira srpski narod – kazala je.

Vukićević je zatim pitala Spajića ko opstruira objavljivanje podataka sa prošlogodišnjeg popisa.

Spajić je naglasio da Vlada poštuje svaki narod jednako, pa i srpski, te da su zbog toga i dali amandane kako bi obesmislili spinove.

– Što se popisa tiče, gotov je unos podataka, u toku je obrada, trajaće dva-tri mjeseca i podaci bi trebalo da počnu da izlaze od ljeta. Sad imamo i komisiju za softver, mislim da ide sve po planu – istakao je Spajić.


Adrijan Vuksanović (HGI) je kazao da je Jasenovac najveća sramota hrvatskog naroda, ali da je razlika između Mandića i njega ta što će on reći da su to zločinci, dok će on Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Slobodana Miloševića zvati herojima.

– Za mene je Ante Pavelić zločinac – rekao je Vuksanović.

Mandić je kazao da sve one u Srebrenici koji su ubijali ratne zarobljenike smatra zločincima.

– Crna Gora je i danas puna jama. Nemojte nama ili meni da pripisujete da sam ponosan na bilo kog Srbina koji je ratni zločinac. Ni najmanje – rekao je Mandić.

Amer Samilović (BS) je kazao da u Srebrenici nisu ubijani samo ratni zarobljenici, nego je u zaštićenoj zoni ubijeno i preko 800 djece.

– Osuđujem svaki zločin, pa i taj u Srebrenici, naročito nad ženama i djecom – rekao je Mandić.


Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić kazao je da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti Skupštini da usvoji Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

– Očekujem da ćemo imati podršku i vlasti i opozicije, jer mislimo da jedan takav zločin takođe treba da osudi ovaj Parlament – kazao je Mandić na posebnoj sjednici Skupštine posvećenoj premijerskom satu.


– Vi imate dva ili tri konstituenta koji ne podržavaju državu Kosovo. Ideologija se za fotelje najlakše prodaje. To smo najbolje vidjeli na vašem primjeru – kazao je Živković (DPS).

Istakao je da je najavljeno da će se sjutra glasati o Rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici i da Vlada treba danas da o tome da odluči, te je Spajića pitao i kakav će biti stav Vlade.

Živković je, obraćajući se Mandiću, rekao da su u Vladi koja podržava NATO, nezavisnost Kosova i sankcije Rusiji:

“Vi tu Vladu podržavate. Vi ste kazali da će ta Vlada biti antisrpska”.

Mandić je ironično rekao da im srpski narod savjetuje da izađu iz parlamentarne većine kako bi DPS došla na vlast.

– Mislim da vi potcjenjujete inteligenciju naroda i pravite veliku grešku -rekao je Mandić.

On je kazao da ZBCG, da je na mjestu premijera Spajića, ne bi glasala za Rezoluciju o Srebrenici, ali da u Vladi glasaju jedino ministri, a ne državni sekretari i direktori direktorata.

Istakao je da će Vlada sjutra donijeti odluku, te da očekuje od kolega SNP-a da budu protiv :

– Mi nismo u Vladi, ali da jesmo naši ministri bi bili protiv. Ali ako mislite bismo mi ovo sve srušili da biste vi došli na vlast, vi mislite da smo mi politički amateri i naivčine – rekao je Mandić.


Premijer Milojko Spajić je poručio da će država nastaviti da prati zacrtane vanjskopolitičke ciljeve, i da vjeruje da politički predstavnici koalicije “Za budućnost Crne Gore” neće biti oponenti deklarisanim ciljevima, jer su ih i sami potpisali.

On je to saopštio odgovorajući na pitanje predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića da li će Vlada nastaviti sa jasno orijentisanom spoljnom politikom koju je trasirao DPS od 2006. godine. Živković je rekao da je ta spoljna politika bazirana na zapadnom vrijednosnom sistemu.

Pitao je premijera kako misle da sa višegodišnjim protivnicima NATO članstva grade i jačaju poziciju Crne Gore u NATO savezu, posebno u svjetlu velikih izazova na tom planu.

Spajić je u odgovoru naveo da  od 2006. kada se osamostalila Crna Gora , Rusi podržavaju “ugrožene”, a to su Srbi.

“Tri Vlade nisu imale petlju da završe popis. Mi smo to završili za mjesec dana, uz podršku Parlamenta”.

On je kazao da ne žele nikome “da bodu prst u oko” i da žele dobre odnose i sa Kosovom i sa Srbijom.


Jelena Nedović (PES) tražila je izvinjenje od Demokratske partije socijalista, jer su, kaže, njihovi poslanici nasrtali na njih.

– Šaljemo pogrešnu sliku građanima i djeci koja nas gledaju u kontekstu vršnjačkog nasilja – kaže ona.

Kazala je kako ne zna šta je uvredljivo u tome što je Vasilije Čarapić juče kazao “sram vas bilo” poslanicima DPS-a.


Filip Adžić (GP URA) je pozvao Vladu i premijera Spajića da primi obespravljene radnike Košute, dodajući “imamo 693 radnika koja 30 godina ne mogu da dočekaju pravdu, 43. Vlada je dogovorila da se njihovi problemi riješe”.

Potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj je nakon obraćanja poslanika Građanskog pokreta URA Filipa Adžića o situaciji sa radnicima “Košute”, rekao da je primio radnike i da je sa njima imao dogovor koji su djelimično ispoštovali, a nakon 15 dana su dostavili kompletnu dokumentaciju.


Oskar Huter (DPS) opet je pozvao Viši sud i ZIKS da javno saopšte kakvo je zdravstveno stanje Milivoja Katnića.

– Imamo netransparentan odnos institucija. Čija će biti odgovornost ako se desi da Milivoje Katnić premine u zatvoru, a neko nije procijenio situaciju kao ozbiljnu? Ko je ta osoba koja se nalazi iza institucionalnog galimatijasa, iza kojeg se skriva ozbljna odgovornost – dodao je on.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić pozvao je institucije da povedu računa o zdravlju Milivoja Katnića.

– Moramo da čuvamo jedni druge, čak i onda kada drugi nijesu imali osječaja da čuvaju druge. Mislim da policija, ZIKS, VDT i GST treba da povedu maksimalno računa o zdravlju Milivoja Katnića – dodao je.

Ministar pravde Andrej Milović je kazao da se pitanje Katnića politizuje, te da je on odbio da bude smješten u Kliničkom centru.

– Prema njemu se preduzimaju sve mjere kao i prema svima drugima zatvorenicima. Nije prvi put da neko štrajkuje glađu. Više puta je vođen i u Klinički centar, ali je odbio da bude tamo smješten. On ima pravo da štrajkuje glađu sve dok je pri svijesti. Tražio sam da bude smješten u apartmanu u KC, ali je on potpisao i odbio to. Dobio je sve što je u mogućnosti našeg sistema… Što god da mu se desi, dešava mu se samo na njegovu ruku – kazao je Milović.

Uskoro opširnije.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku