Protest mještana Zabjela zbog vraćanja na snagu DUP Zabjelo-Ljubović

post-img foto: TV Vijesti
izvor: Vijesti 26.08.2024. 20:22

Sporni Detaljni urbanistički plan Zabjelo-Ljubović, koji je doveo do prekomjerne gradnje u ovom podgoričkom naselju, stavljen je van snage odlukom Skupštine Glavnog grada prije četiri godine.

Međutim, Ustavni sud je prije nekoliko mjeseci poništio tu odluku i opet otvorio mogućnost gradnje u već prenatrpanom prostoru ispod brda Ljubović. Zbog toga su mještani Zabjela blokirali glavnu saobraćajnicu u tom naselju.

DUP koji je vraćen na snagu predviđa nastavak gradnje na preostalim slobodnim parcelama na Zabjelu, ali okupljeni kao i stručnjaci kažu da nijedna zgrada više ne može da stane.

Podršku okupljenim građanima dao je i zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević rekavši da Glavni grad podržava ovaj protest i sve zahtjeve mještana.

Uoči protesta, Ministarstvo prostornog planiranja i urbanizma saopštilo je da će dodatno sagledati prostor obuhvaćen DUP-om “Zabjelo – Ljubović” I, u skladu sa zakonom, učiniti sve u njihovoj moći da se nađe adekvatno, na zakonu utemeljeno rješenje, koje će biti u interesu svih građana.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku