Radojević: Uštedimo kroz produženo korišćenje udžbenika u školama

post-img Radojević, Foto: Pokret Naprijed
autor-img 24KROZ7 09.09.2024. 09:50

Bojana Radojević, kandidatkinja za odbornicu sa liste broj 2 “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”, istakla je u svom posljednjem saopštenju značaj racionalnijeg korišćenja udžbenika u osnovnim školama kao jedan od ključnih načina za uštedu gradskog budžeta.

Radojević je posebno ukazala na to da su udžbenici za niže razrede osnovne škole dizajnirani tako da ih djeca moraju koristiti na način koji ih čini neupotrebljivim za naredne generacije. “Udžbenici od prvog do trećeg razreda su trenutno osmišljeni tako da se u njima piše i crta, što ih čini neupotrebljivim za naredne generacije. Međutim, od četvrtog razreda već postoje osnovni udžbenici i zbirke, poput onih za fiziku i matematiku i drugi koji bi mogli da se koriste i u narednim godinama”, navela je Radojević.

Prema njenim riječima, produženo korišćenje udžbenika, uz uvođenje radnih sveski i drugih dodatnih materijala koji bi se koristili samo jednom, moglo bi rezultirati značajnim finansijskim uštedama.

– Ako bismo zadržali ove udžbenike za više generacija, a dodali radne sveske, dnevnike čitanja i druge materijale koji su predviđeni da se koriste jednom, mogli bismo uštedjeti najmanje 30 odsto sadašnjih troškova. Ova ušteda bi bila značajna – prema nekim procjenama, iznosila bi oko milion i po eura u periodu od dvije godine, a taj novac bi mogao biti preusmjeren na druge važne projekte – istakla je.

Pored finansijskih koristi, Radojević vjeruje da bi ovakav pristup imao i širi društveni značaj, posebno kada je riječ o jačanju osjećaja zajedništva kod djece. Prema njenim riječima, djeca bi kroz zajedničko korišćenje udžbenika razvijala svijest o važnosti očuvanja resursa i brige za zajedničko dobro.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku