Rakčević: Ključne promjene u Podgorici, investicije u škole, vrtiće i domove zdravlja

post-img Luka Rakčević: Foto: GP URA
IZVOR: RTCG 24.09.2024. 09:57

Ključni prioriteti za razvoj Podgorice uključuju unapređenje saobraćaja, infrastrukture, izgradnju novih vrtića, škola i domova zdravlja, rešavanje problema parkinga, odlaganja otpada, te organizovanje kulturnih i sportskih manifestacija, kazao je u razgovoru za Portal RTCG nosilac liste „Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu“ Luka Rakčević. Kaže da će saobraćajna infrastruktura biti unaprijeđena kupovinom 50 novih autobusa i uvođenjem besplatnog prevoza za penzionere.

 Šta su ključni prioriteti kada je u pitanju razvoj Podgorice?

Saobraćaj, infrastruktura, nedostatak vrtića, osnovnih škola i domova zdravlja, nedovoljna briga o djeci i roditeljima, problem parkinga i odlaganja otpada, nova ekonomska aktiva, kulturne i sportske manifestacije. Za svaki od navedenih prioriteta imamo detaljan plan, sa jasnim rokovima i lako mjerljivim aktivnostima, koje ćemo realizovati u najskorijem roku – a koje građani mogu vidjeti na našem sajtu www.zaboljupodgoricu.me.

U prvih 100 dana nove gradske urpave, kupićemo 50 novih autobusa gradskog prevoza, kako bismo uveli veći broj linija i smanjili razmake čekanja. Samo tačan i pouzdan javni prevoz može biti – korišćen javni prevoz, a samo tako možemo riješiti velike saobraćajne gužve. Paralelno sa time, uvešćemo besplatan javni prevoz za sve penzionere, ali i bike sharing sistem, kako bismo građanima dali kvalitetne alternative.

Svakom djetetu do 3. razreda osnovne škole subvencionisaćemo troškove produženog (vanškolskog) boravka za čak 50%, ali i obezbijediti zdravu užinu svoj djeci u svim osnovnim školama, dok će svaka trudnica u našem gradu dobijati korpu domaćih proizvoda na nedeljnom nivou.

Završićemo izgradnju Doma zdravlja u Zagoriču, a započećemo i izgradnju vrtića i osnovih škola u drugim djelovima grada, ukoliko spora i neažurna Ministarstva ne budu u stanju da završe svoj dio posla. Djeca Podgorice nemaju vremena za gubljenje, pa moramo reagovati bez odlaganja.

U samo 100 dana, započećemo izgradnju (dugo obećavane) Istočne tribine stadiona “Pod Goricom”, u godini u kojoj naš Klub slavi vijek svog postojanja, sa javnom garažom od čak 466 parking mjesta. Tom investicijom, kao i izgradnjom Trga Božane Vučinić (sa 349 parking mjesta), dobijamo čak 815 novih parking mjesta i rješavamo – problem parking u centru grada.

U ovoj godini smo već duplirali rekordna sredstva za kulturu i rekordna sredstva za sport, spasili ŽRK, a stabilizovali FK Budućnost, pa ćemo takve aktivnosti intezivirati i u narednom periodu, kako bismo našu Podgoricu učinjeli gradom široke i bogate kulturne ponude, ali i jakih i praćenih sportskih organizacija.

To, ali i brojni drugi projekti, kako u dijelu poboljšanja infrastrukture, vodosnadbijevanja i odvoza otpada, tako i u dijelu stabilizacije gradskih preduzeća i stvaranja efikasne administracije – koja ne gura probleme pod tepih, već ih rješava istog trenutka – jesu naša Vizija bolje Podgorice. Vizije, koja je superiorna u odnosu na naše političke konkurente, koji se tokom ove kampanje – po prvi put u životu bave našim Gradom i koji o našem Gradu ne znaju apsolutno ništa. Zbog toga će građani, umjesto novog eksperimenta, izabrati one koji su svojim dugogodišnjim zalaganjem pokazali i dokazali da vole i dobro poznaju naš grad, jer Podgorica nema vremena za gubljenje.

Koji elementi vašeg političkog progama čine jedinstvenom vašu ponudu za građane Podgorice?

Naša Vizija bolje Podgorice je, do ovog trenutka, a svega par sedmica uoči izbora, jedini javno predstavljeni ozbiljni program razvoja Grada na političkoj sceni.

Razumijemo da naši politički konkurenti o Podgorici ne znaju mnogo i da se nikada – u posljednje tri decenije, nisu oglasili jednom riječju i stali u zaštitu gradskih interesa. Ni onda kada smo mi branili Blok V, Kasarnu Morača, Goricu i Njegošev park, a kada je DPS bio na vrhuncu svoje moći, a ni onda kada smo zaokruživali proces demokratskih promjena 2022. godine, sa listama koje smo predvodili predsjednik Jakov Milatović i ja. Čak naprotiv, danas znamo da su pojedini nosioci izbornih lista – tih dana i nedelja otvoreno i neskriveno pomagali DPS-u da ostane na vlasti, boraveći na mračnim sastancima i kujući strategije što boljeg rezultata DPS-a u Podgorici.

Za razliku od njih, koji su ćutali sve te godine ili čak podržavali nasrtaje na gradsku imovinu, mi smo – sa druge strane – uvijek bili tu da, zajedno sa građanima, odbranimo svaki pedalj našeg grada i stanemo na kraj interesima privilegovane manjine.

Punih 12 godina smo se, na dnevnom nivou, bavili gradskim problemima – od čega 10 godina u opozicionim klupama i borbi za odbranu grada, a posljednje dvije na pozicijama unutar sistema Glavnog grada.

Na samom kraju, zašto je naš program najbolji? Zato što mi znamo ovaj grad, njegove potencijale i probleme, svaku šahtu i slivnik, započeti ili skoro završeni projekat. Zato što smo tome dali snažan pečat u prethodnom periodu, sa ljudima sa naše liste – poput sekretara za finansije Balše Špadijera, direktora Zelenila Petra Krivokapića ili direktorice KIC-a Aide Batilović i drugih, koji su u posljednje dvije godine – bili najbolji i najproduktivniji dio gradske uprave.

Kada spojite takvo znanje, energiju i neizmjernu ljubav prema gradu, sa programom koji smo javno prezentovali – onda je uspjeh zagarantovan. Zbog toga nemam dilemu da će nova gradska uprava, koju ćemo mi predvoditi, biti upamćena kao najbolja i najproduktivnija gradska uprava u bližoj istoriji našeg Grada.

Ko su vaši najpoželjniji koalicioni partneri?

Prema istraživanjima javnog mnjenja, u koja sam imao uvid, vjerujem ćemo biti ubjedljivo najjača lista na predstojećim izborima. Rezultati istraživanja samo potvrđuju sinergiju koja je nastala udruživanjem ljudi koji su itekako prepoznati u našem gradu i koji godinama unazad imaju dokazani kredibilitet i političku težinu.

Posebno bih istakao i važnu ulogu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, čija snažna podrška je nastavak naše priče koju smo započeli nakon pobjede u oktobru 2022. godine i koja je od svog samog početka bila široka, iskrena i odgovorna.

U tom smislu, snažan rezultat naše liste je važan, jer je samo on garant da će se nova gradska uprava formirati oko jasnih i čvrstih temelja koje mi budemo postavili, a koji moraju biti mnogo bolji od svega šta smo imali u prethodnom periodu. Lokalna uprava se mora baviti problemima građana, a ne interesima partija, mora biti brza, efikasna i pouzdana, pa će to biti naš ključni uslov za formiranje buduće vlasti.

Kako vidite razvoj Podgorice u prethodnom periodu?

Nemam dilemu da će, nakon naše pobjede i formiranja nove gradske vlasti, Podgorica doživjeti najdinamičniji razvoj u svojoj bližoj istoriji.

Brojni projekti koje smo započeli i na kojima radimo posljednje dvije godine nalaze se u završnim fazama. Već u narednih par mjeseci, započinjemo izgradnju Istočne tribine i trga Božane Vučinić, ali i rekonstrukciju Jusovače i Podgoričanke, kao objekata koji će postati epicentar kulturnih i biznis zbivanja u našem gradu, uz rekonstrukciju KIC-a (sa ljetnjom pozornicom) i otvaranje javnog bioskopa.

Izgradićemo šetališta uz Ribnicu (prva faza od Sastavaka do Karvera) i Moraču (krak od Moskovskog mosta do Milenijuma kreće sa gradnjom tokom oktobra), ali i još 7 podzemnih garaža u različitim djelovima grada.

Kada je riječ o putnoj infrastrukturi, naš grad će uskoro dobiti dobiti novu Zapadnu obilaznicu (koja spaja Jugozapadnu obilaznicu kod salona namještaja “Grand” sa bulevarom za Danilovgrad), bulevar Vojislavljevića, Krivi most sa četiri trake, podvožnjak/nadvožnjak koji spaja Stari Aerodrom i Baston, završene bulevare Veljka Vlahovića i Pera Ćetkovića, kao i brojne druge važne saobraćajnice, koje će ubrzati protok saobraćaja i povećati bezbjednost.

Riješićemo pitanje saobraćajnih gužvi, kroz kupovinu novih autobusa i uvođenje duplo većeg broja linija, ali i uvesti “pametne semafore”, kojima će upravljati vještačka inteligencija i koji će produžavati trajanje zelenih talasa.

Izgradićemo još 500.000 m2 parkovskih i zelenih površina, kao što smo samo u prethodnih godinu dana izgradili preko 120.000 m2, nakon čega će naš Grad postati jedan od najzelenijih gradova Evropske unije (EU).

Nastavićemo akciju iscrtavanja murala, valorizovati Duklju, pošumiti sva brda oko Grada (kao što smo počeli sa Malom Goricom, a nastavili sa Malim brdom i Dajbabskom gorom), izgraditi Bioenerganu na Deponiji i solarnu elektranu na rasadnicima Zelenila, kako bismo proizvodili struju i umanjili ogromne mjesečne troškove po tom osnovu. Izgradićemo muzej Titograda u rodnoj kući Blaža Jovanovića, ali i muzej Uroša Toškovića na Pelevom brijegu, završiti zgradu Gradskog pozorišta i nastaviti projekat – pokretnih pijaca u svim kvartovima.

To je samo dio naše Vizije bolje Podgorice, koja će postati realnost nedugo nakon što naša lista ostvari sjajan rezultat na predstojećim izborima i preuzme ključnu odgovornost za upravljanje Gradom.

To je, ujedno, i naša – data riječ svim građanima Podgorice, za koju nas mogu držati i smatrati odgovornim.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku