Raskol i u Evropskom savezu, koalicioni sporazum pogoršao situaciju u LP

post-img Foto: Evropski savez
autor-img 24KROZ7 03.09.2024. 09:43

Liberalna Partija Crne Gore (LPCG) suočava se sa ozbiljnom krizom unutar svojih redova, nakon što su bivši članovi stranke optužili trenutnog predsjednika Vatroslava Belana za neprihvatljive odluke koje su dovele do raspustanja Odbora Glavnog grada Podgorica i ozbiljnih posljedica po stranku.

U saopštenju koje su potpisali bivši članovi kao što su Jovana Drobnjak, Jovan Rabrenović, Vladimir Brnović i drugi, ističe se da su bez ikakvih prethodnih konsultacija obaviješteni da je Belan, zajedno sa svojim saradnicima, završio pregovore o koalicionoj listi, dodjeljujući LP tek peto mjesto u Evropskom savezu. Ova odluka, kažu bivši članovi, direktno je ugrozila budućnost partije u Podgorici.

– Argument da će LPCG dobijati trećinu prihoda koji Evropski Savez bude primao po osnovu broja odbornika u gradskom parlamentu, dok će zbog toga žrtvovati svoju poziciju na listi, bio je skandalozan i neprihvatljiv. Nema demokratije bez slobodnog pojedinca i poštovanja principa –  navode bivši članovi u svom saopštenju.

Prema njihovim riječima, ovakav potez vodi ka gubitku parlamentarnog statusa u Podgorici, ali i do gubitka prostorija u centru grada koje su koristili više od devet godina. Smatraju da je ovo presedan, budući da se nikada u istoriji partije nije dogodilo da se autokratski odlučuje o pitanjima koja se tiču Odbora bez njegovog učešća.

– Rukovodstvo partije pregovaralo je bez našeg znanja, donoseći odluke koje nisu bile u skladu sa našim principima. Raspored na listi, koji nas dovodi na peto mesto, jednostavno ne garantuje LP parlamentarni status i postavlja nas u ponižavajući položaj – ističu bivši članovi.

Oni su odlučili da se oglase nakon što je Odbor Glavnog grada Podgorica, na čijem je čelu bio Jovan Rabrenović, zatražio od koalicionih partnera da LP dobije barem treće mjesto na listi, inače će smatrati savez raskinutim. Umjesto toga, GO je odlučio da raspusti Odbor zbog navodnog neizmirivanja članarina.

– Kako je moguće da jedan Odbor, koji je legitimno predstavljao podgoričke liberale, postane nelegitiman samo zato što se usprotivio lošem sporazumu? Ovo je apsurd – komentarišu bivši članovi.

Oni zaključuju da su se vodili interesima LP, a ne ličnim koristima, i poručuju da će se boriti da sačuvaju ideje liberalizma, iako su suočeni sa pokušajem gašenja liberalnih vrijednosti u Podgorici.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku