Raskol u Bošnjačkoj stranci: Odbornica Dedeić-Šahman i više desetina članovi iz Bara napustili partiju

post-img Ervin brahimović i Andrija Mandić – Foto: Luka Zeković
Izvor: Vijesti 10.08.2024. 10:12

Bošnjačka stranka (BS), koja je dugogodišnji politički subjekt u Crnoj Gori, suočava se s unutrašnjim previranjima i gubitkom značajnih članova. Odbornica u Skupštini opštine Rožaje, Edita Dedeić – Šahman, napustila je stranku i najavila da će u budućem radu djelovati samostalno. Ovaj potez dolazi nakon dugogodišnje angažovanosti u stranci, gdje je bila predsjednica Foruma žena BS-a u Rožajama, odbornica, članica Glavnog odbora partije i članica Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

– Bošnjačka stranka je izgubila principe na kojima je gradila svoje temelje prilikom osnivanja i izgrađivanja partije. Ubuduće ću djelovati kao samostalna odbornica i isključivo u interesu građana Rožaja koji su sve više nezadovoljni djelovanjem Bošnjačke stranke – izjavila je Dedeić Šahman za „Vijesti“.

Edita Dedeić Šahman, Foto: Privatna arhiva
Edita Dedeić Šahman, Foto: Privatna arhiva

Stranka je odgovorila na ove vijesti navodeći da Dedeić Šahman još nije formalno napustila partiju.

-Ukoliko do toga dođe, pozvaćemo je da u skladu sa prije svega moralnim političkim načelima, vrati mandat partiji, koji je osvojila kao dio pobjedničke liste BS-a u Rožajama – izjavili su iz BS-a, čiji je lider Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

Prema nezvaničnim informacijama, osipanje članova Bošnjačke stranke nastavilo se i u Opštinskom odboru (OO) u Baru, gdje je navodno više desetina članova te stranke javno uputilo zahtjev za iščlanjenje iz partije, nezadovoljni zbog ulaska BS-a u Vladu, u kojoj su i prosrpske partije. Iz BS-a, međutim, tvrde da su samo dva člana pisanim putem obavijestila rukovodstvo da više nisu članovi odbora u Baru.

– Povodom informacija da je BS u Baru napustilo na desetine članova, želimo da obavijestimo javnost da je riječ o netačnim i zlonamjernim tvrdnjama. U prilog tome stoji činjenica da su se OO BS Bar pisanim putem obratila dva člana Odbora, koja su obavijestila rukovodstvo OO da više nijesu članovi odbora. Dakle, radi se o dva člana OO, a nikako o desetinama članova, kako se želi predstaviti javnosti -saopšteno je iz BS-a.

Takođe, prema saznanjima „Vijesti“, ostavku na mjesto predsjednika Mjesnog odbora BS Zaljevo podnio je Kamber Karađuzović, koji je bio i član Izvršnog odbora BS u Baru.

Iz Bošnjačke stranke su izjavili da pojedinačni izlasci članova ne mogu poremetiti političku ideju i misao koju sprovodi partija. Navode da istraživanja javnog mnjenja pokazuju rast podrške politici BS-a, te da će njihovu snagu i podršku potvrditi na predstojećim izborima u Gusinju.

U međuvremenu, dugogodišnji bivši funkcioneri BS-a osnovali su Bošnjački demokratski pokret (BDP), koji će biti okrenut interesima bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Predsjednik pokreta, Sead Šahman, kritikovao je rad BS-a otkad je na čelu stranke Ervin Ibrahimović.

– Želimo danas da predstavimo jedan novi bošnjački projekat koji je superioran u odnosu na ono što su kao opciju imali Bošnjaci. Dvadeset pet mladih i obrazovanih je reklo ‘ne u naše ime’. BS je pogazila naše ideale – izjavio je Šahman tokom predstavljanja pokreta.

U novom bošnjačkom pokretu su i drugi bivši funkcioneri BS-a, kao što su Erol Rastoder i Bejto Šahmanović, koji su takođe zagovarali promjene unutar BS-a.

Ovo političko previranje unutar Bošnjačke stranke ukazuje na duboke razlike u viđenju budućnosti i političkih prioriteta bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Dok BS tvrdi da jača i širi se, osnivanje novog pokreta i nezadovoljstvo među članovima ukazuju na potrebu za novim pristupima i rješenjima u političkom djelovanju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku