Reforma mehanizma civilne zaštite EU: Ključne teme na sastanku u Briselu

post-img
autor-img 24KROZ7 29.04.2024. 18:39

U okviru Belgijskog predsjedavanja Savjetom Evropske Unije, održan je 52. sastanak generalnih direktora za civilnu zaštitu članica Mehanizma civilne zaštite EU.

Na ovom važnom skupu, koji je održan u Briselu, Crna Gora se istakla kao jedna od prvih zemalja koja je dostavila sveobuhvatan izvještaj u skladu s članom 6 Odluke 1313. Na sastanku je prisustvovalo i visoko rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, uključujući generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodraga Bešovića, i načelnika Policijske uprave Podgorica, Vojina Vojinovića, navodi se u saopstenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je Crna Gora, koja je istakla svoje napore u pripremi Nacionalne procjene rizika od katastrofa i Nacionalne procjene sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa. Generalni direktor Bešović zahvalio je Evropskoj komisiji – DG ECHO na finansijskoj podršci u izradi ovih strateških dokumenata te najavio kontinuirano apliciranje za dostupna finansijska sredstva kroz instrumente koji su na raspolaganju.

Pored toga, najavljena je izrada Nacionalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa za period 2025-2030, a Crna Gora će biti domaćin Evropskom forumu za smanjenje rizika od katastrofa u novembru 2024. godine.

Na sastanku je takođe bilo riječi o pokretanju procesa reforme Mehanizma civilne zaštite EU, što je uslovljeno nedavnim događajima u Ukrajini i na području Gaze. Razmatrana je i budućnost Koordinacionog centra za odgovor na vanredne situacije, kao i saradnja između ključnih aktera za krizni menadžment NATO-a i Mehanizma civilne zaštite EU. Poseban fokus bio je na razvoju novih scenarija koji se odnose na nove bezbjednosne rizike, kao i na uključivanje građana, volontera, nevladinog i privatnog sektora u pružanje podrške u slučaju moguće krize u Evropi, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku