Rekonstrukcija Vlade: Odluka o ulasku Bošnjačke stranke još na čekanju

post-img Sastanak čelnika Pokreta Evropa sad i Bošnjačke stranke – Foto: Standard (Arhiva)
Izvor: Vijesti 21.07.2024. 14:42

Ulazak Bošnjačke stranke (BS) u rekonstruisanu Vladu Crne Gore još uvijek nije dogovoren, a pregovori su trenutno u toku između predsjednika stranke Ervina Ibrahimovića i premijera Milojka Spajića, kako je izvor iz vrha BS-a jutros potvrdio za “Vijesti”.

– Nismo dogovorili. Razgovaramo o mogućem učešću BS u 44. Vladi – izjavio je sagovornik, demantujući tako medijske navode o već postignutom dogovoru.

Kada je upitan može li se sve završiti do utorka, kako spekulišu izvori iz vladajućih i opozicionih partija, sagovornik je rekao: “Vjerujte da ne znam”.

Za sada se razgovori vode isključivo s premijerom, potvrdio je izvor za Vijesti.

Prema saznanjima lista iz više izvora, rekonstrukcija Vlade je definitivno dogovorena, ali nije sigurno hoće li se dogoditi u julu ili kasnije. Sastanak lidera vladajuće koalicije, na kojem je tema bila rekonstrukcija, održan je prije desetak dana. Tri izvora iz vladajuće koalicije su rekli da bi se to moglo desiti već u utorak, što su na nedavnoj sjednici parlamenta pominjali i opozicioni poslanici.

Međutim, izvor iz vrha Pokreta Evropa sad (PES) izjavio je prije tri dana da tačan datum još nije utvrđen i da nije sigurno da će se rekonstrukcija desiti u julu.

Rekonstrukcija Vlade, uključujući ulazak Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim krajem oktobra prošle godine. Predviđeno je da se rekonstrukcija dogodi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači do kraja ove godine.

Ulazak BS-a u Vladu ranije je osporavala Demokratska narodna partija Milana Kneževića. Demokrate su postavile uslov da BS raskine koaliciju s Demokratskom partijom socijalista u Bijelom Polju i formira vlast s većinom na državnom nivou.

Izvor iz Demokrata je potvrdio da taj uslov i dalje važi.

Sagovornik iz BS-a nije želio komentarisati hoće li taj uslov biti ispunjen.

Za ulazak novih partnera u vlast, koalicioni sporazum bi morao biti promijenjen, što bi moglo produžiti cijeli proces. U vladajućoj koaliciji se spekuliše da bi se to moglo riješiti sporazumom između Pokreta Evropa sad i BS, pri čemu bi novi partner dobio mjesta u Vladi s kvote PES-a.

Premijer Spajić, koji bi trebao predložiti i braniti rekonstrukciju Vlade u parlamentu, putuje u srijedu, 24. jula, u Pariz na otvaranje Olimpijskih igara, i vraća se 29. jula, prema platformi koju je Vlada usvojila prije tri dana.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u bi trebalo pripasti Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Ako rekonstrukcija ne bude završena u julu, vanredna sjednica Skupštine morala bi biti zakazana u avgustu ili septembru.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku