Šavnik pred ključnim dijalogom: Parlamentarne stranke započinju razgovore o izborima

post-img Šavnik- Foto: Wikipedija
24kroz7 29.04.2024. 09:12

U Šavniku danas započinju ključni dijalozi među predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi se pronašlo rješenje za izbornu i političku krizu koja već mjesecima drma ovu opštinu. Najava ovog dijaloga stigla je nakon dugotrajnih izazova u vezi s izbornim procesom, posebno nakon neuspjelih devet pokušaja izlaska na biračka mjesta od oktobra 2022. godine.

Demokratska partija socijalista (DPS) kao najjača opoziciona stranka, ističe svoj stav o povlačenju odluke o prinudnoj upravi kao ključni uslov za daljnje razgovore.

– Možemo dalje razgovarati na ovu i sve druge teme u okviru odbora – rekao je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić. Istovremeno, predstavnici ostalih stranaka su pozvani da iznesu svoje stavove kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.

– Izborna reforma je glavna tema opozicije, jer žele da se izborni zakoni promijene kako bi im omogućili bolju šansu da se takmiče s vladajućim strankama, koje trenutno imaju institucionalnu prednost. Pozivam DPS da se distancira od ovakvih pritisaka -kazao je ranije za Novu M, šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

Ova politička kriza, koja je kulminirala u oktobru 2022. godine, nije samo izborna, već je dovela do pravnog haosa u opštini. Posljednji prekid glasanja zabilježen je u decembru iste godine, što je rezultiralo već 15-mjesečnom krizom. Nakon nezakonitih postupaka uvođenja prinudne uprave i podrške lokalnih odbornika za skraćenje mandata šavničkom parlamentu, predsjednik Jakov Milatović odlučio je ne raspisati nove izbore, već zatražiti okončanje već započetih.

Danas se očekuje da će predstavnici stranaka istaknuti svoje stavove i pokušati pronaći zajedničko rješenje kako bi se okončala politička i izborna kriza koja opterećuje Šavnik već duže vrijeme.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku