Šehović: Koalicija sa šovinističkim političkim strukturama nije u interesu bošnjačkog naroda

post-img foto: Damir Šehović
autor-img 24kroz7 23.07.2024. 08:30

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i jedan od lidera Evropskog saveza, Damir Šehović, izrazio je nezadovoljstvo putem društvene mreže X zbog odluke Bošnjačke stranke da uđe u novu vladu sa, kako je opisao, “najekstremnijim retrogradnim političkim strukturama” u zemlji.

– Odluka Bošnjačke stranke da uđe u vladu sa najekstremnijim retrogradnim političkim strukturama u Crnoj Gori, prepoznatim nerijetko i po šovinističkom, anticivilizacijskom, tj. antibošnjačkom narativu, nije odluka bošnjačkog naroda, koji je, uvjeren sam, u ogromnom procentu prilično zatečen i neprijatno iznenađen ovakvim pristupom – napisao je Šehović.

Šehović je oštro osudio političko partnerstvo Bošnjačke stranke sa strankama koje “slave osuđene ratne zločinace, afirmišu četničko a relativizuju antifašističko i multietničko nasljeđe, te ruše dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.” On je naglasio da je takav potez neprihvatljiv za “ubjedljivu većinu bošnjačkog naroda,” kojem i sam pripada.

– I nema tih fotelja i namještenja po dubini i širini u ovakvoj populističko-nacionalističkoj vladi, koje bi takav pristup mogle da opravdaju – dodao je Šehović, izražavajući stav da su fotelje i funkcije manje bitne od očuvanja dostojanstva i temeljnih vrijednosti.

Naglasio je da će Socijaldemokrate kroz Evropski savez, kao što su to činile od 90-tih godina, nastaviti biti pouzdani i nepokolebljivi zagovornici građanskih vrijednosti i interesa svih naroda koji istinski baštine te vrijednosti, uključujući bošnjački narod.

– Zbog funkcija nećemo pristajati na prodaju sopstvenog i dostojanstva države, odnosno na kalkulisanje sa temeljnim državotvornim vrijednostima koje dosljedno čuvamo više od 30 godina – zaključio je Šehović.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku