Sjednica Skupštine Glavnog grada; Vuković: Glasaćemo da se mandat vrati građanima Podgorice

post-img Milena Vuković
autor-img 24kroz7 24.07.2024. 14:23

Na sjednici Skupštine Glavnog grada odbornici će, danas, između ostalog, glasati za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

Odbornica iz Građanskog pokreta URA (GP URA) Milena Vuković je kazala da je ta partija od trenutka kada se Pokret za Podgoricu odvojio od Pokreta Evropa sad (PES) pozivali da dođe do dogovora.

– Međutim, tri mjeseca kasnije došli smo do toga da glasamo za skraćenje mandata i razrješenje gradonačelnice. Mi nećemo glasati za skraćenje mandata Olivere Injac, jer smatramo da se ne radi o političkom, već i o tehničkom pitanju. Većinu je, prije odvajanja pet kolega iz Pokreta iz Podgorice, činilo 34 odbornika, a sad ih ima 29 što nije dovoljno. Ukoliko ne glasamo za skraćenje, mi dolazimo u situaciju da imamo nefunkcionalnu Skupštinu, a znate da u drugoj polovini godine dolaze na red bitne odluke, prije svega budžet. Čini mi se da su kolege iz PES-a prolongirali da bi došlo do prinudne uprave, mi ne želimo da do toga ne dođe. Ne želim da pristajem da se pravi bilo kakva koalicija sa DPS-om, a podsjetiću da je svaka partija u Crnoj Gori u jednom trenutku glasala za nešto sa DPS-om. Mi smo se borili protiv DPS-a prije 2020. godine – kazala je Vuković i dodala da je izgubila svaki strah da će se DPS vratiti na vlast.

Odbornica GP URA je ocijenila da će oni biti ti koji će preuzeti odgovornost, a da je ponosna na rad Luke Rakčevića i koliko radi za grad “koji najviše voli” i da mu je žao što će mandat prekinuti na taj način, ali da je sigurna da je on sljedeći gradonačelnik.

Vuković je ukazala da je građanima bilo obećano da će minimalna plata biti 700, a da će biti 600 te da su na taj način građani izmanipulisani.

– Bojim se banalizacije i relativizacije političkog života koji se u Crnoj Gori dešava. Mislim da treba da skratimo madnat i pokažemo da GP URA pravi sve bolje i bolje rezultate. GP URA će glasati za skraćenje i sigurna sam da će građani glasati za Luku Rakčevića – rekla je Vuković.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević je kazao da ga umara politička priča jer smatra da je počela kampanja. “Godinu dana radimo stvari koje nas ispunjavaju i koje su na korist svih građana”, rekao je.

Zahvalio se svima koji su gasili požar na Gorici.

– Mi smo postigli fenomenalan rezultat kao gradska uprava. Nisam zadovoljan, jer mislim da smo mogli bolje, ali sam ponosan. Radilo se čistog srca. Sticajem okolnosti je došlo do prekompozicije, a mislim da je GP URA najviše dala, jer da nije nas, ne bi bilo kvoruma. Mi smo pozivali kolege da se pronađe dogovor. od februara do danas nije došlo do dogovora. Pustili smo ih da se sami dogovore, nisu uspjeli. Umiješali smo se, na njihov poziv, nismo uspjeli. Na posljednjem sastanku smo razdvajali Tihomira Dragaša od kolega iz Pokreta za Podgoricu. Mi nemamo većinu od 30 odbornika da bismo imali kvorum – rekao je Rakčević.

On je poručio da se danas raspravlja o tome da li želimo da grad stane ili da se razvija.

– Ako smo došli do ovoga, a nismo mi spajali PES niti ga razdvajali, a probali smo da ih pomirimo. Pokazali smo širinu kad smo glasali Injac za gradonačelnicu, koja nije bila nosilac liste, pa je njen legitimitet možda upitan. imamo samo dva izbora. Opozicija je legitimno, kao i što bi svaka opozicija, iskoristila razdor. Naša je dužnost da skratimo mandat, a ne da dozvolimo nekome da se sladi time – poručio je zamjenik gradonačelnice.

On je dodao da ne žele da mijenjaju Injac da bi se on dokopao njene fotelje, ako to građani ne odluče.

– Ne pada mi na pamet da poslije vanrednih izbora pravim koaliciju sa DPS-om. Deset godina sam bio opozicioni odbornik. Na sve sam proteste išao. Kolege iz većine nemaju pravo da prebacuju da neko radi za DPS – kazao je Rakčević.

On je objasnio da, ukoliko danas ne dođe do skraćenja mandata, novi izbori bi mogli biti tek krajem januara, da se ne bi usvojio budžet te da bi grad stao….

– Zašto bismo odlagali do kraja januara? Što će se novo desiti? Da su mogle da se dogovore kolege iz bivšeg PES-a. Ta partija je razbila većinu cijepanjem. Nije se podijelio GP URA, DF, Demokrate. Mi danas imamo samo ta dva odbora i mislim da je izbor nikad lakši. Ne ide se ni meni, ni građanima na izbore, ali mislim da će oni prepoznati problematičnost situacije –  poručio je Rakčević.

Zamjenik gradonačelnice je istakao da njega zanima da grad funkcioniše, a da svako ko pomogne procesu pomaže Glavnom gradu.

Vasilije Čarapić je kazao da Rakčević ne vjeruje u to što priča, a kamoli građani.

– Ista priča je bila kad je Dritan potpisao Memorandum o saradnji za vrijeme 42. Vlade, pa je srušio sa DPS-omi formirao novu Vladu. Pregovori sa Pokretom za Podgoricu su bili farsa, a ubrzo zatim je formiran tzv. Blok 11. Dogovor nije zavisio od Pokreta već od Bloka 11 koji ga je odbijao. Blok 11 je bio decidan da sve odluke donose zajedno. Nije bilo fizičkog napada, već samo verbalne diskusije. Grad ne bi bio u blokadi, već bi donijeli sve odluke da smo raspravljali o njima. Ovako smo došli u sitauciju da prvo skraćujemo mandat, pa onda donosimo odluke. Zar se očekuje od nas, nakon što se madnat skrati, da se pretvaramo da se to nije desilo i da usvajamo odluke? Pozivam ljude koji su dio parlamentarne većine da im se desi prigovor savjesti – rekao je odbornik PES-a.

On je poručio da je kontekst ove odluke da se “pokaže slabost PES-a”.

Luka Rakčević je odgovorio da je Čarapić davao drugačije izjave tokom pregovora, te da u jednom trenutku nisu imali vremena zbog IBAR-a, ali da su nakon rezultata u Budvi tek pokazali interesovanje.

– Mi ne stvaramo novu parlamentarnu većinu niti odlažemo proces izbora za dvije godine ili tri. Zakazujemo ih za kraj septembra kad se građani vraćaju sa odmora. Dali smo dobre kadrove i pokrili veliki broj funkcija i ne isplati nams e ići na izbore, ali nam se još manje kao građanima isplati blokiran grad – kazao je zamjenik gradonačelnice.

Boris Pejović je kazao da je na zajedničkim pregovorima istakao da će izbori biti 29. septembra, te da se ovdje radi o fingiranju i pokušaju da se “jedna partija optuži za nemogućnost dogovora”.

– Sve smo zahtjeve prihvatili. Na jučerašnjoj sjednici državnog parlamenta, kolega iz Rakčevićeve partije je rekao da Vlada pada, a da počinje u Podgorici. Ko može da ne vjeruje da se ovdje radi o uvertiri za neke veće procese. Ovo je pokušaj destabilizacije Vlade na državnom nivou – izjavio je odbornik PES-a.

Aleksandar Zeković je rekao da se ne zna zašto su se PES i Pokret za Podgoricu razišli, te da niko nije prozvao “ko su spoljašnji koji su uticali”.

– Da je bilo do URA, vlast bi trajala četiri godine. Desilo se nešto što nismo očekivali: Iz medija sam saznao za novu političku realnost. Kada se desila, nadao sam se da može doći do dogovora između njih. Ja i dalje mislim da je ova uprava trebala da nastavi. Mi smo nekoliko puta rekli da je ovo jedino rješenje. Kolege iz DF-a su na sastancima govorili da nema šanse da glasaju za skraćenje mandata. Mene je zanimalo postoji li šansa da se dogovore PES i Pokret za Podgoricu. Svjestan sam da ovo vodi URA u rizik, ali ga preuzimamo – odgovorio je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević.

Mitar Šušić je izjavio da nastup Rakčevića podsjeća na govore Abazovića u državnom parlamentu.

– Pozivate nas da skratimo mandat kako bismo mogli nastaviti, ali čim ga skratimo, nastavili bismo donošenje odluka. Kažete da ste saznali za sukob iz medija. Možda u tim medijima leži pozadina situacije koju ste propustili. Možda vi koordinirate ovaj proces s DPS-om, koji kao opozicija djeluje po službenoj dužnosti. Možda koristite predsjednika države za vlastitu korist – rekao je Šušić i upitao hoće li ući u široku koaliciju s DPS-om i Pokretom za Podgoricu ili će ići samostalno.

Luka Rakčević je odgovorio da Skupština nekoliko puta nije imala kvorum i da ih čekaju mnoge odluke koje zahtijevaju funkcionalnu Skupštinu. Dodao je da će nakon izbora u parlamentu biti iste stranke, ali s različitim procentima.

Zamjenik gradonačelnice je rekao da smatra da GP URA treba nastupati samostalno i da će zastupati taj stav na partijskim organima. Istakao je da je uvjeren da su svi članovi njegove stranke saglasni da ne žele koaliciju s DPS-om.

Branislav Radičević je izjavio da je bio osnivač GP URA, ali je napustio stranku kada je počela da se menja i postane slična onome što je danas. Kao uzrok krize naveo je Milatovića, ističući da je Milatović bio uključen u formiranje liste PES-a za parlamentarne izbore, te da su neki pojedinci na listi dospjeli zahvaljujući tome, uz napomenu da je Građanskom pokretu URA “poklonjen” parlamentarni status.

Luka Rakčević je odgovorio da su samostalno izašli, za razliku od nekih koji su u koalicijama, a da u Budvi pozivaju na saradnju Nikolu Jovanovića koji je na isti način skratio mandat lokalnom parlamentu.

Branka Marković (PES) je ocijenila da su “pale sve maske” i istakla da njihov “dojučerašnji partijski kolega ne ustručava se da ruši vlast u Podgorici u saradnji sa DPS-om”.

– Iako bi trebao biti predsjednik svih građana, bivši potpredsjednik PES-a sada ruši vlast zajedno sa DPS-om i GP URA. Počeo je sa opstrukcijom unutar partije i nepoštovanjem odluka Glavnog odbora, povukao je dvije poslanice iz stranke, a zatim opstruirao formiranje Vlade. Sva ova dešavanja u Podgorici razotkrila su njegove stvarne namjere. Milatović i njegovih pet odbornika nisu samo iznevjerili programske principe PES-a, već su i izdali građane. Građani Podgorice nisu im dali mandat da sarađuju sa DPS-om i da ruše sve što je nova vlast postigla – kazala je ona.

Goran Šćepanović je naglasio da ne može podržati skraćenje mandata u saradnji s DPS-om, jer su stvorili situaciju u kojoj mladi ljudi napuštaju Crnu Goru.

– Bio sam uz tu zastavu dok su nas tukli. 1992. godine, kada nas je bilo manje od četiri procenta koji su se zalagali za nezavisnu Crnu Goru, nisam mogao glasati sa njima – rekao je on.

Nađa Ljiljanić je zatražila da se glasa nakon izlaganja odbornika.

Mićović je poručila da je Glavni grad renovirao osam stanova za lica socijalnih potreba, ali da nisu iskorišteni za te svrhe te da je jedan postao stan zamjenika tadašnjeg gradonačelnika Ivana Vukovića.

Ona je podsjetila da je Ljiljanić kazala da niko njen nije bio zaposlen u državnom preduzeću, a pokazala ugovor po kom je njen član uže porodice bio zaposlen u preduzeću Putevi na poslu obezbjeđenja.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je pitala kolege iz vladajuće većine “sa čim će pred građane”.

Ona je istakla da se godinama nije vodilo o standardu građana države i Glavnog grada, te da je privreda uništena.

– Što se tiče Demokrata, mislim da smo dali puni doprinos ovoj lokalnoj samoupravi. Nismo htjeli da se miješamo u sukobe naših kaolicionih partnera. Pokazali smo građanima kako se domaćinski vodi grad. Naglašavam da sam zadovoljna radom direktora Deponije, Zelenila, Vodovoda i svih onih koje je ova većina imenovala. Neko je spomenuo da možda nećemo stići da izglasamo budžet i donesemo neke odluke, a ako se pođe na izbore, imaćemo potpunu blokadu do kraja godine ili januara, jer se dotad neće formirati nova vlast. Svako svoje breme nosi na plećima, a neka građani presude – poručila je odbornica Demokrata.

Anđela  Mićović je odbornika Miloša Nikolića pitala da li ga je sramota što se prvi put pojavljuje na zasijedanju gradskog parlamenta.

Nermin Abdić (DPS) je poručio da veći dio diskusije nije obuhvatio ono što je tema tačke o kojoj se raspravlja, a da je skraćenje mandata najpoštenije rješenje za građane Podgorice.

– Siguran sam da moji sugrađani dobro vide i dobro čuju, kao i da analiziraju događaje u Glavnom Gradu. Ovo što se dešava ne služi na čast i ovo nisu zaslužili građani Podgorice. Mogu slobodno reći d asu građani taoci političkih nesuglasica i nemogućnosti političkog potkusurivanja – kazao je on i dodao da su juče svjedočili potkusurivanju kad je formirana Vlada “sa najviše resora u Evropi”.

Odbornik DPS-a je istakao da građani nisu glasali za ovo, već za meritokratiju, profesionalizaciju, za sve ono što je spočitavano njegovoj partiji.

– Jako sam ponosan što pripadam ovoj partiji i što sam dio nje u sazivima lokalnog parlamenta. Ono što obećavam, kao neko ko je na čelu podgoričkog DPS-a, jeste da možemo svakog građanina pogledati u oči i da nećemo slagati ništa, već da ćemo ispuniti ono što obećamo”, poručio je on i dodao da se pojedini “nisu obazirali na građane kad su postali većina – kazao je on.

Boris Pejović je kazao da nakon izlaganja odbornika “nikome nije jasno zašto treba da se skrati mandat lokalne skupštine”.

– Imamo inicijativu onih koji na državnom nivou kritikuju vlast da iniciraju skraćenje mandata. Mi ne prolongiramo, ali neki drugi žure. Na istom sastanku na kom sam rekao da će izbori biti 29. septembra ti isti su kazali ‘a ne nego ćemo vas čekati’. Poenta je imati izbore usred ljeta, da vodimo kampanju u avgustu i septembru. Treba imati političku municiju da se napadne PES da ne može dići plate i penzije i da ostavi stanje kakvo je – poručio je on.

Pejović je kazao da Vlada ima dvotrećinsku većinu, a da neko ko spominje da je glomazna i koliko će koštati preskače da kaže da je na hedžingu ušteđeno šest miliona.

Odbornik PES-a je pitao, ako se nisu mogli dogovoriti danas u okviru ove većine, kako će nakon izbora.

– Molim vas da uzmemo u obzir jučerašnju izjavu poslanika opozicije u državnom parlamentu i ono što smo imali priliku da pratimo prethodnih nedjelja i mjeseci. PES je želio dogovor. Imaćemo izbore, ali je bitno znati ko je htio dogovor, a ko je skratio mandat upravi koja je radila dobro – istakao je Pejović.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je kazala da su se danas od odbornika opozicije čule riječi pohvale na račun gradonačelnice i gradske uprave, te da zbog toga ne vidi smisao skraćenja mandata.

– Ni jedan odbornik se nije kritički osvrnuo na rad gradonačelnice i uprave. Što dobijamo time što ćemo skratiti mandat? Da li dobijamo troškove na račun kampanje? Da li ćemo dobiti to što građanima vraćamo mandat, pa im ga opet tražimo? Demokratska Crna Gora neće učestvovati u ovoj farsi –  poručila je.

Čarapić je istakao da će oni glasati protiv skraćenja jer smatra da se radi o protivljenju izbornoj volji građana iz 2022. godine.

– Bilo bi jako perfidno da opozicija preda inicijativu za skraćenje mandata, a da se onda neki skupljaju oko nje. Rušenjem Podgorice se želi stvoriti neka politička šteta, pa da se na taj način ugrozi državna vlast. Građani Podgorice su ti koji su žrtve zakulisnih radnji – poručio je odbornik PES-a.

Anika Bajić (PzP) je kazala da je stav organa njene partije da glasaju za skraćenje mandata, a da je sve drugo kršenje dogovora.

Mirat Šušić je poručio da postoji neka nova politička realnost, te da neki koji su do juče bili na suprotnim stranama danas sarađuju.

– Mi ćemo napustiti salu prije glasanja da omogućimo građanima da steknu jedan vizuelni utisak obrisa jedne nove koalicije u Podgorici, bez obzira da li izlaze u jednoj, dvije ili više kolona – kazao je odbornik NSD.

Milena Vuković Sekulović je kazala da parlamentarna većian ne postoji, a da kao odgovoran politički subjekat žele da grad napreduje i bude funkcionalan, kao i da nastavi onim putem koji je započet prije nešto više od godinu, kao i da PES i Pokret za Podgoricu treba da preuzmu odgovornost.

Nadja Ljiljanić je kazala da je najpošteniji čin vraćanje mandata građanima u ruke, a da Pokret za Podgoricu želi evropski grad u kom ne postoje građani drugog reda.

Budimir Mugoša iz Socijaldemokratske partije (SDP) je istakao da za godinu i po dana otkad je na vlasti ova većina bio veliki broj partijskih zaposlenja, kupljenih diploma, kao i tehničkih problema.

– Stvar je u tome da mi iz opozicije imamo svoje razloge, a dio vlasti svoje. Teza je da je ovdje neka nova vlast. Da je tako, ne bismo raspuštali parlament već bi samo kao nova većina izglasali novu vlast. U ime opozicije mogu da kažem da ćemo glasati u tehničkom mandatu za sve ono što je neophodno za funkconisanje grada – saopštio je.

Stefan Vešović je dodao da ni on neće učestvovati u glasanju, a da je podgorica postala teren za državne borbe.

– Zakon je predvidio da mandat traje četiri godine sa razlogom, jer se poltiika vodi na duge staze, a ne ad hok – ocijenio je.

Rasprava je završena, a Andrija Klikovac je tražio da se o tački koja se tiče inicijative za skraćenje mandata lokalnom parlamentu odmah glasa, prije rasprave o drugim tačkama dnevnog reda.

Boris Pejović je ukazao da su novi koalicioni partneri pozvali da se drže poslovnika, a da se i na ovome pridržavaju tih pravila.

Borovinić Bojović je iskoristila svoje diskreciono pravo da se pređe na drugu tačku dnevnog reda, a da se glasa nakon što se obrade druge tačke.

Vuković Sekulović je kazala da nema ništa protiv da se glasa sjutra ili preksjutra, ali je pozvala da se ne prolongira do daljnjeg.

Jevrosima Pejović je zamolila predsjednicu lokalnog parlamenta da ne produžava agoniju i preispita svoju odluku.

Milos Mašković je naveo da je Borovinić Bojović “političkim performansom izmučila građane” i predložio da sve tačke pređu danas, jer imaju kvorum.

Borovinić Bojović dala pauzu za Kolegijum sa šefovima poslaničkih klubova, kako bi dogovorili dalji rad.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku