Službeno putovanje u Beograd: Bivši vozač i Mandićev sinovac kao dio službene delegacije

post-img Andrija Mandić – Foto:(Marko Markovic/Cropix)
Izvor: Vijesti 10.08.2024. 23:00

Predsjednika Skupštine Andriju Mandića na službenom putu u Beograd, obezbjeđivala su tri civila i jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi se u u Vladinom izvještaju o korišćenju državnog aviona

Taj političar u glavni grad Srbije putovao je 28. marta ove godine i vratio se istoga dana, a piše da su mu u tom vazduhoplovu društvo pravili Dejan Gojković, Mihailo Čađenović, Danilo Mandić i Damjan Damjanović.

U dokumetu je obrazloženo da su sva četvorica pripadnici Mandićevog obezbjeđenja, ali se kao pripadnik Uprave policije navodi samo Damjanović.

Mihailo Čađenović je nekadašnji vozač u Demokratskom frontu i jedan od okrivljenih u predmetu državni udar, dok je Danilo Mandić sinovac sadašnjeg šefa parlamenta, a svojevremeno je hapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja… Dejan Gojković, kako se navodi u medijskim izvještajima, bivši je pripadnik nekadašnjeg Sedmog bataljona Vojske Jugoslavije i dugogodišnji je Mandićev pratilac…

Vijestima, međutim, nije odgovoreno da li je riječ o istim osobama i po kom osnovu su putovali s Mandićem državnim avionom.

– Dejan Gojković, Mihailo Čađenović i Danilo Mandić su dugogodišnji najbliži saradnici predsjednika Skupštine Crne Gore i shodno tome imaju pravo da budu članovi delegacije -piše u odgovorima iz kabineta prvog čovjeka Skupštine Crne Gore.

Iz Uprave policije danima ne odgovaraju na pitanja Vijesti – da li su u tom slučaju poštovani bezbjednosni protokoli i da li civili mogu da “obezbjeđuju” Mandića na službenim putovanja.

Šef parlamenta je štićena ličnost i na osnovu funkcije njega obezbjeđuju pripadnici Uprave policije.

Vijestima je iz te institucije nezvanično rečeno da Mandića, kao štićenu ličnost koju obezbjeđuje i štiti država, mogu isključivo da prate policijski službenici iz Sektora policije za posebne namjene.

– Svi drugi koji nisu službenici Uprave policije, ne mogu da uđu u Vladinim avion kao njegovo obezbjeđenje… Sva druga neovlašćena lica, nepoznavanjem policijskih ovlašćenja, načina i protokola vezanih za procedure i taktiku fizičke zaštite, ugrožavaju štićenu ličnost, ali i policijske službenike koji ga štite, a u ovom slučaju svojim pristupom i bezbjednost i let vazduhoplova – navodi izvor lista.

Prema Vladinoj odluci, policija obezbjeđuje predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore, predsjednika Vlade Crne Gore, ministra pravde, ministra unutrašnjih poslova, ministra vanjskih poslova, vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora Policije, kao i članove uže porodice predsjednika Crne Gore, premijera i čelnika parlamenta.

Adekvatna zaštita

Vijeće za nacionalnu bezbjednost prije nepunih mjesec dana konstatovalo je Uprava policije, tužilaštvo i Agencija za nacionalnu bezbjednost efikasno sprovode mjere iz svoje nadležnosti kako bi osigurale adekvatnu zaštitu štićenih ličnosti.

“Vijeće je, uzimajući u obzir ograničenja povezana sa zaštitom tajnih podataka, izrazilo zadovoljstvo koordiniranim radom Uprave policije, Tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost. Naglašeno je da ove institucije efikasno sprovode mjere iz svoje nadležnosti kako bi osigurale adekvatnu zaštitu štićenih ličnosti. Vijeće za nacionalnu bezbjednost potvrđuje posvećenost svih činioca sistema nacionalne bezbjednosti u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u Crnoj Gori, kao i nepokolebljivu podršku institucijama koje su na prvoj liniji odbrane prava i sloboda građana. Kao i do sada, Vijeće će nastaviti da poštuje načelo transparentnosti i redovno informiše javnost o svim relevantnim pitanjima, uz puno poštovanje principa zaštite tajnih podataka”, pisalo je u saopštenju od 17. jula 2024. godine.

Vlada: Ne određujemo mi ko putuje s predsjednikom Skupštine
Iz Vlade su poručili da oni ne odlučuju o spisku putnika kada avion koriste predsjednik Crne Gore, odnosno u ovom slučaju predsjednik Skupštine.

– Za Predsjednika Crne Gore i predsjednika Parlamenta pitanja o sastavu delegacije/odnosno spisku putnika potrebno je da se obratite njihovim kabinetima – navodi se u odgovorima dostavljenim Vijestima.

Podsjetili su da je, shodno Uputstvu o uslovima i načinu korišćenja aviona kojima raspolaže Generalni sekretarijat Vlade, propisano da isti za službene potrebe, bez naknade, koriste: predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupstine Crne Gore i predsjednik Vlade Crne Gore.

– Shodno Uputstvu zahtjev za korišćenje aviona podnosi se Avio servisu na obrascu koji sadrži sljedeće podatke: naziv, odnosno ime i prezime podnosioca zahtjeva; dan i čas polaska, odnosno povratka, relaciju leta, sa svim međuslijetanjima i ime, prezime i funkciju korisnika – pišu iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Podsjetili su da sastav delegacije za predsjednika Vlade utvrđuje Vlada u okviru platformi za putovanja koje se usvajaju na sjednicama.

– Podsjećamo, u cilju unaprjeđenja transparentnosti generalni sekretar Vlade mr Dragoljub Nikolić, u skladu sa Zakonom, započeo je praksu skidanja oznaka tajnosti sa letova avionom u vlasništvu Generalnog sekretarijata Vlade –  dodali su.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku